#Bouwsector

Dakaannemers gaan dakramen inzamelen voor recycling

De ondertekening van het convenant door voorzitter van de stichting Dakmeester Will Verwer en de directeur van VELUX Nederland Jeroen Proemstra.

De 24 grootste dakdekkersbedrijven van hellende daken in Nederland, aangesloten bij de Stichting Dakmeester, gaan voortaan verwijderde Velux dakramen aanbieden voor recycling. Beide partijen hebben dat in het convenant vastgelegd.

Glas, hout, aluminium en kunststof worden opgewerkt in nieuwe producten. Grondstoffen met een lagere milieubelasting dan nieuwe grondstoffen. De 24 dakdekkersbedrijven – ‘Dakmeesters’ – verplichten zich tot het in gang zetten van recycling van de stroom oude dakramen. Het materiaal wordt via de zogeheten Take-back service van Velux aangeboden aan demontagebedrijven, meestal bedrijven die vallen onder de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Deze bedrijven zorgen voor de demontage van de verschillende onderdelen. De daaruit voortvloeiende grondstofstromen worden vervolgens verwerkt in nieuwe producten, zo garandeert Velux.

Recyclegarantie

Deze recyclegarantie zal net als de recyclinggarantie van oude betonnen dakpannen worden opgenomen in de 15 jarige Daksysteemgarantie PLUS van de Dakmeesters. Dit onderdeel van de recyclinggarantie van Dakmeesters wordt ook vastgelegd in het zogenoemde Dakdossier.

Velux is een aantal jaar geleden gestart met de Take back service waarbij op projectniveau dakramen worden ingezameld. Daarnaast kunnen bouwbedrijven ook één of enkele dakramen inleveren; daarvoor zijn afspraken gemaakt met de bouwmaterialenhandel (o.a. BMN, Jongeneel).

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.