#Bouwsector

De meerwaarde van BIM voor de Wkb

Directe koppeling tussen 2D tekening en 3D model voor een inspectieronde (bron: Thinkproject).

Elke discipline uit de bouwketen kan de (niet-)grafische data uit een Bouw Informatie Model (BIM) heel goed gebruiken om te voldoen aan de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Het lijkt zo logisch, maar desondanks zijn veel aannemers en toeleveranciers nog zoekende naar een optimale symbiose tussen digitale data-optimalisatie en controle en toetsing van de kwaliteit van het op te leveren bouwwerk aan onder andere het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Voldoende aanleiding voor data-tech bedrijf Thinkproject om een kennissessie aan te wijden op de Bouwbeurs hoe BIM in te zetten voor de Wkb.

Thinkproject helpt onder andere bedrijven uit de bouwketen om data (3D modellen, technische tekeningen, documentatie en parameters) te optimaliseren via een projectmatig BIM in de verschillende levensfasen van een gebouw (van ontwerp tot beheer en onderhoud en hergebruik). De kunst hiermee is om doorlooptijd en (faal)kosten te besparen en optimaal gebruik te maken van alle gegenereerde grafische en technische data.

Volgens business development manager Leslie Swinkels van Thinkproject blijkt het voor veel aannemers en toeleveranciers een uitdaging om BIM te vertalen vanuit de ontwerp- en engineeringsfase naar de bouwplaats en dit proces in te zetten voor de komende wettelijke kwaliteitsborging.

Besparing tijd en kosten

Aan de hand van een live demo uit het mobiele BIM-platform Kairnial voor fieldmanagement legt Swinkels op de Bouwbeurs uit hoe BIM bouwplaatsmedewerkers ondersteunt om een opleverdossier te maken voor de Wkb. “Het grote voordeel is dat de data gestructureerd en gecentraliseerd wordt aangeboden voor de deelnemers. Dat bespaart veel tijd en kosten. Het is wel van belang dat je vooraf afspraken maakt met alle projectpartners over welke data je gaat gebruiken, hoe je die aanlevert en uitwisselt in BIM en voor wie welke informatie bestemd is”. 

Kwaliteitsinspectie via BIM

Inzoomend op de Wkb is het bijvoorbeeld mogelijk om in Kairnial een route voor een inspectieronde uit te stippelen en op objectniveau in het 3D model issues aan te wijzen om te inspecteren. Bij constatering van een defect kan de gebruiker bij het individuele object een foto en taak aanmaken en deze doorzetten naar de verantwoordelijke bouwplaatsmedewerker om het op te lossen. Uiteraard kan ook relevante technische documentatie en andere parameters aan het issue gekoppeld worden. Wie liever met 2D tekeningen werkt is het mogelijk om zich te oriënteren via een dergelijke tekening en deze 1:1 te koppelen met een 3D model voor een gedetailleerde en complete weergave van de inspectiepunten.”

Thinkproject ondersteunt momenteel een relatief klein aantal grote aannemers met BIM-applicaties voor op de bouwplaats en staat open voor samenwerking voor mkb in de bouw. Wat Swinkels betreft valt er met name in dat segment nog een hele wereld te winnen met betrekking tot het gebruik van BIM op de bouwplaats. “We signaleren veel behoefte in de markt om basisinformatie van een bouwproces te optimaliseren en te structureren. Dat fundament moet je eerst opbouwen voordat je gericht BIM kunt inzetten voor de Wkb”, besluit hij.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.