#Bouwsector

Deuren voortaan gemaakt van bamboe

Met de ontwikkeling van een van bamboe gemaakte deur schaft Reinaerdt Deuren het gebruik van tropisch hardhout af.

Dat meldt moederorganisatie VolkerWessels. Het vervangen van hout door bamboe levert naar eigen zeggen een enorme milieuwinst op. Jaarlijks produceert Reinaerdt driehonderdduizend deuren waarvoor zo’n twintigduizend kubieke meter hout wordt gebruikt. Verwacht wordt dat vrijwel alle deuren die uit de fabriek rollen voortaan van bamboe worden gemaakt.

Duurzamer

Bamboe is een stuk duurzamer dan het nu gebruikte gecertificeerde hout, aldus VolkerWessels. Het is een van de snelst groeiende grassoorten. Al na 5 jaar kunnen de stammen worden geoogst. Bamboe kan worden gekweekt in plantages, zo wordt ontbossing voorkomen. Regelmatig kappen versterkt bovendien de groeikracht van het bamboebos en zorgt voor een nog betere kwaliteit in het volgende jaar. Andere voordelen van bamboe zijn dat door het uitgebreide wortelsysteem bodemerosie kan worden voorkomen. Ook levert de hoge CO2-opname van het gras een positieve bijdrage aan het voorkomen van het broeikaseffect.

Vergelijkbaar met hardhout

Aan de ontwikkeling van de bamboe deur is jarenlang gewerkt, meldt Volker Wessels. Uiteindelijk is er een methode gevonden om alle houten deuren voortaan van deze grassoort te maken. De kwaliteit van de bamboe deur is zeer hoog; vergelijkbaar met de hardste houtsoort. Alle krachttesten, brandtesten, duurtesten en rooktesten zijn glansrijk geslaagd. De eerste bamboe deuren zijn al geleverd. Zo heeft de nieuwbouw van Isala Klinieken in Zwolle 5.000 deuren gekregen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.