Die geweldige bouw
Het is geen nieuws als ik zeg dat de bouw in zwaar weer verkeert. Met toenemende verbazing constateer ik de enorme terughoudendheid vanuit de overheid om de motor van de economie weer op gang te brengen.
Ik moet ook eerlijk zijn. Want dat het de bouw zo slecht gaat, ligt natuurlijk niet alleen aan de overheid. De bouw is er zelf ook debet aan. Er was altijd een zekere angst voor verandering die eigen was aan de bouw. Men stond niet zo open om het eens een keer anders aan te pakken. Sommige dingen waren nu eenmaal zo. Jammer, dan laat je kansen liggen. Onderwerpen als faalkosten, klantvriendelijkheid en marktbenadering staan al tientallen jaren op de bouwagenda’s. Pas nu komt er meer beweging naar een andere aanpak.
Opleverpunten
Over faalkosten gesproken. Was het niet van de zotte dat nieuwbouwwoningen werden opgeleverd met gemiddeld 25 opleverpunten? Nog voor de oplevering moest alles betaald worden, anders kon de klant het helemaal schudden. Dat kun je een klant toch niet aandoen. En überhaupt zijn 25 opleverpunten niet om bij het genot van een glas wijn bij de open haard aan je familie te vertellen, lijkt mij. Als excuus werd dan vaak genoemd dat het kwam door het personeel. Ja, ho ho. Wie heeft dat personeel in dienst? Is dat personeel wel voldoende betrokken bij het wel en wee van dat bedrijf? Weten ze wel wat het kost om die opleverfouten te herstellen?
Barbecue
Natuurlijk zaten wij destijds ook met het probleem van betrokkenheid van het personeel. We begonnen aan een nieuw fenomeen: renovatie van woningen. De eenheidsprijzen waren nou ook niet om daar royaal van op vakantie te gaan. Daarnaast moest een deel van het personeel gaan werken in woningen waar de bewoners bleven wonen in hun tot op het bot uitgeklede huis. Als je niks doet, kun je er van op aan dat er veel gedoe komt.
De hele ploeg hebben we in de schoolbanken gezet en geleerd om netjes te werken, keurig met mensen om te gaan en er ook nog eens voor te zorgen dat ze binnen de karige eenheidprijzen zouden blijven. Toegegeven, je vraagt heel veel. Maar het zorgde voor een merkbare verandering en grotere betrokkenheid. Het werd plotseling hun opdracht. Na maanden zwoegen werden de woningen opgeleverd en als dank werd de ploeg op een avond getrakteerd op een door de bewoners georganiseerde barbecue. Een bewoner had zelfs de hotelschool gecharterd. Bewoners blij, personeel blij en wij blij dat we dit binnen de raming en met tevreden klanten hadden opgeleverd.
Oplossing?
De bouw is zo breed en complex dat je niet met twee voorbeelden de malaise te lijf kunt gaan. Zo reëel ben ik ook wel. Maar toch denk ik dat er nog best wel wat te halen is aan efficiëntie en verbetering. Het is nu de tijd om dat uit te werken. Toch maar eens een dag de hei op?
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.