#Bouwsector

digiGO verkent mogelijkheden ‘digital experience centers’

Bouwvakkersmet VR.

digiGO verkent in de tweede helft van 2022 de mogelijkheden voor de opzet van een netwerk van digital experience centers. “Daarmee willen we de interne adoptie en zichtbaarheid van digitale keteninnovaties, projecten van digiGO en andere partijen vergroten en versnellen”, legt kwartiermaker Jan Wester uit. Als eerste vestigingsregio is Utrecht in het vizier.

State-of-the-art mogelijkheden en oplossingen demonstreren, beleven en zelf uitproberen. Dat is het doel van het beoogde centrum, met de voorlopige werktitel ‘Digital Experience Center Gebouwde Omgeving’. Via een zogenoemd digiGO Versnellingsproject wordt de mogelijkheid om een dergelijk center te realiseren onderzocht: welke behoeften leven er, welke vorm en opzet zou zo’n center, of netwerk van centers, moeten krijgen en hoe levensvatbaar is een dergelijk initiatief?

Organisaties faciliteren

Wester: “Door te inspireren en de mogelijkheid te bieden om concreet ook echt datagedreven en digitaal aan de slag te gaan, worden bedrijven en organisaties gefaciliteerd in een proces van ‘weten’ naar ‘willen’Vervolgens worden zij via een gestructureerd proces op basis van cases uit de eigen praktijk geleid naar ‘kunnen’ en ‘doen’. Met een netwerk aan centers borgen we bovendien de mogelijkheid om vlakbij huis te kunnen experimenteren.”

Laagdrempelig experimenteren

Gedacht wordt aan een faciliteit die een laagdrempelige toegang tot demo- en experimenteerfaciliteiten biedt, waar ook project- en vergaderruimtes beschikbaar zijn. Desgewenst aangevuld met mogelijkheden tot maatwerktrainingen en software en tooling die als kickstartpakket operationeel worden aangeboden. Daarbij is onderlinge interactie en communityvorming van groot belang, ook met partners uit de wereld van (geo)data, ict en de creatieve industrie.

Utrechtse bedrijven

Als vestigingsregio voor een eerste center wordt gedacht aan de provincie Utrecht. DSGO-Programmadirecteur Ries Bode: “digiGO is sinds kort via de ondertekening van een intentieverklaring verbonden aan het meerjarige publiek-private innovatieprogramma ‘Digitalisering in de circulaire bouweconomie’ van de regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Utrecht Region. Dit programma biedt kansen om Utrechtse bedrijven actief te betrekken bij de ontwikkeling het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO).”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.