#Bouwsector

Digitalisering in de bouw: de stand van zaken

Ruim 80% van de ondernemers vindt dat de digitalisering van de bouwsector niet snel genoeg gaat, terwijl voor 48% de digitale transformatie van bouwprocessen een topprioriteit is. Dit blijkt uit onderzoek van Canon Nederland. Het bedrijf publiceerde onlangs ‘De nationale benchmark: Digitalisering in de Bouw’.

Het rapport gaat onder andere in op de digitalisatiegraad van de bouw, de impact hiervan en de kansen en knelpunten van BIM. Verschillende Nederlandse spelers in de bouw, zoals aannemers, ingenieursbureaus, ontwikkelaars en installatie- en architectenbureaus, droegen bij aan het onderzoek.

Enkele uitkomsten

– De digitale transformatie heeft een hoge prioriteit in de bouwsector, zelfs hoger dan margeverhoging, kostenreductie en klanttevredenheid.
– Een kleine 40% van de ondervraagde bedrijven rekent zich tot de voorhoede wat betreft de adoptie van nieuwe technologische mogelijkheden. Toch vinden ze dat de digitalisering niet snel genoeg verloopt.
– Daarentegen gebruikt 98% in belangrijke mate nog papier, vooral in de vorm van grootformaattekeningen. Dat percentage gaat naar verwachting van de respondenten de komende vijf jaar dalen naar 82%.
– De meeste bedrijven werken al met geavanceerde methodieken en technieken als BIM, Lean-planning, 3D-modelling en teleconferencing. Veel bedrijven zijn van plan om in de komende twaalf maanden meer gebruik te maken van collaboration tools en slimme methodieken, zoals BIM en Lean.

Digitale impact

Bedrijven zien de digitalisering vooral als pluspunt voor de imagovorming en klantbeleving. Ze willen zich er dus mee profileren. De waarde ervan voor het verlagen van risico’s en het verhogen van de winstgevendheid wordt als kleiner ervaren. Men is er zich echter wel van bewust dat digitalisering belangrijk is voor het verbeteren van ontwerp- en bouwprocessen.

BIM

Het merendeel van de bedrijven werkt al langer dan vijf jaar met BIM, maar dat gebeurt meestal op het laagste niveau (3D-modelling). Minder dan 10% doet ook de planning, calculatie, en het beheer met BIM. Verbeteren van de communicatie met ketenpartners is de belangrijkste doelstelling bij het inzetten van BIM.

1 reactie op “Digitalisering in de bouw: de stand van zaken

  1. Ja, meelopen met de nieuwe technologieën is een noodzaak voor de bedrijven, omdat je hierdoor meer klanten kunt verwerven en bereiken. Het zal ook handiger zijn om minder papier te gebruiken en het opzoeken naar vorige werken zal tevens makkelijker gaan. Dit bespaart een hoop tijd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.