#Bouwsector

DUBOkeur voor geheel bouwsysteem

Een verkleefde dakbaan kan er voor zorgen dat de isolatie eronder niet meer goed te recyclen is. Het NIBE heeft daarom nu een DUBOkeur voor hele bouwsystemen ontwikkeld, waarmee kan worden bekeken of bijvoorbeeld een plat dak, hellend dak of gevel als geheel milieutechnisch goed scoort.

Het DUBOkeur-certificaat is bekend als keurmerk voor duurzaam bouwen op product- en grondstofniveau. Voor een bouwsysteem als geheel geldt dat de individueel best scorende producten samen niet per definitie leiden tot een systeem met de laagste milieu-impact, legt het NIBE uit.

“Om te bepalen welk systeem de laagste milieu-impact heeft, moet namelijk ook de invloed van de verschillende producten van het systeem onderling worden meegenomen in de toetsing. Het kan namelijk zo zijn dat verschillende combinaties van producten elkaar positief of negatief beïnvloeden. Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn als één product binnen het systeem een korte levensduur heeft, waardoor andere producten binnen het systeem ook vervangen moeten worden. Daarom worden voor alle systemen een levenscyclusanalyse uitgevoerd op systeemniveau om te onderzoeken welk systeem milieutechnisch het beste scoort.”

Dak, gevel, vloer

Als voorbeelden van systeemgroepen noemt het NIBE de opbouw van een platdak, het hellende dak, dichte geveldelen en begane grondvloersystemen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.