#Bouwsector

Duikende aannemers

De Nieuwjaarsduik stond in januari op de agenda. Niet die in Scheveningen met de bekende oranje mutsen, maar serieus de diepte in van de Vinkeveense Plassen. Samen met twee aannemers daalde ik af richting de 30 meter koude diepte.

Wat me tijdens de duik opviel, was dat beide aannemers haast overmatig hun duikcomputer en de diepte- en luchtmeter van de uitrusting checkten. Het continu monitoren van je situatie bij het duiken is van essentieel -, en zelfs van levensbelang.

Dit geldt ook voor je onderneming: op de hoogte zijn van onder andere de actuele operationele en financiële situatie en het continu monitoren van deze informatie is alleen maar belangrijker geworden. Ook in het kleinbedrijf!

De duikende aannemers hadden dit, in tegenstelling tot hun duikuitrusting, zeer slecht voor elkaar. Beide gaven voor de Kerst nog aan – na doorbelasting van alle reële kosten – een nullijn of kleine plus te verwachten. Ze waren afgelopen jaar immers ‘lekker druk’ geweest en moesten weer mensen inlenen. Toch gaf het eerste concept 2013 een heel ander beeld; ze zijn diep in de rode cijfers gedoken!

Waarom houden ze onderwater alles scherp in de gaten en onder controle, maar binnen hun onderneming totaal niet? Dit verschijnsel zie je helaas in meer en mindere mate te vaak in het midden- en kleinbedrijf. Het zonder dashboard van meters ondernemen heeft tot gevolg dat tijdig ingrijpen of bijsturen bijna onmogelijk wordt, niet zelden met een faillissement tot gevolg. Creëer voor jezelf de mogelijkheid de actuele status van je onderneming te checken en de continuïteit te verbeteren.

Laat je niet misleiden door het ‘lekker druk gevoel’. De lucht kan dan namelijk onverwachts eens op zijn.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist specifiek gericht op de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.