#Bouwsector

Een derde bouwbedrijven handhaaft bouwvak volledig

Vergeleken met 2015 sluiten iets meer bouwbedrijven volledig tijdens de bouwvak. Bijna de helft van de bedrijven is tegenwoordig bereikbaar in de bouwvak en werken door. Aannemers B&U sluiten hun deuren vaker dan hun collega’s uit de infra- of installatiesector. Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Ondanks dat de officiële bouwvak midden jaren ’80 is afgeschaft, houdt met name het merendeel van de aannemersbedrijven B&U de bouwvak (grotendeels) in ere. Iets minder dan de helft van deze marktpartij sluit de deuren volledig (55 procent). Marktpartijen die zich minder houden aan de bouwvak zijn aannemer GWW, installateurs en handelaren. Bij afbouwers en klusbedrijven is een deel gesloten tijdens de bouwvak; een ander deel blijft geopend.

Ten opzichte van twee jaar geleden zijn er geen grote verschuivingen waarneembaar. De belangrijkste reden om door te werken is omdat het werk dit vereist en omdat de bouwvak volgens partijen een achterhaald principe is, aangezien tegenwoordig juist meer flexibiliteit is vereist.

Bouwvak handhaven of niet?

Ondanks dat een minderheid van de bedrijven de bouwvak in stand houdt, staan bedrijven niet negatief tegenover het concept. Ongeveer de helft vindt dat de bouwvak moet worden gehandhaafd, aangezien dit er 1) voor zorgt dat projecten weer volledig kunnen worden opgestart zodra iedereen terug is, 2) altijd een volledige bezetting is binnen het bedrijf zodat problemen met de planning kunnen worden voorkomen, en 3) mensen toch op vakantie kunnen en dat deze vakantie wordt gebundeld rond één periode om chaos te voorkomen. Het is geen verrassing dat aannemers B&U het meest voorstander zijn van de bouwvak (69 procent handhaven), aangezien zij er ook het meest gebruik van maken.

Slechts een derde van de bedrijven vindt dat de bouwvak moet worden afgeschaft. Dit is vergelijkbaar met 2015, waardoor er een redelijke status quo lijkt te zijn bereikt. De enige die in iets grotere getale pleit voor afschaffing zijn de klusbedrijven. Redenen die de bedrijven aanvoeren waarom zij vinden dat de bouwvak moet worden afgeschaft, liggen voornamelijk op het vak van 1) zelf kunnen bepalen wanneer vakantie op te nemen, 2) 24-uurs-economie, dat alles tegenwoordig door blijft draaien, en 3) dat het goede weken zijn qua weer waarin men kan werken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.