Partnercontent
#Bouwsector

Een huis kopen om te verhuren? Zo werkt de verhuurhypotheek

Als aannemer heb je misschien wel eens met een jaloerse blik naar klanten gekeken die panden lieten opknappen om ze daarna te verhuren. Het is een lekkere bron van inkomsten. En omdat woningen vrijwel altijd in waarde stijgen is het ook nog een goede investering. De drempel om een huis te kopen om het daarna te verhuren is helemaal niet zo hoog. Met een verhuurhypotheek is dit mogelijk zonder dat je over een groot vermogen hoeft te beschikken. In dit artikel wordt uitgelegd wat een verhuurhypotheek is en hoe het werkt.

Wat is een verhuurhypotheek?

De naam van de hypotheek zegt het al. De verhuurhypotheek is een hypotheek voor het verhuren van een woning. Dit houdt in dat je een huis koopt om het te verhuren. Bij een reguliere hypotheek mag dit niet. Bij een hypotheek voor de verhuur haal je inkomsten uit de woning, oftewel het beleggingsobject. En voor later hoop je dat de woningwaarde gaat stijgen.

Je hebt enig vermogen nodig om deze hypotheekvorm af te kunnen sluiten. De hypotheek is er namelijk voor 70 of 80% van de woningwaarde. De rest moet uit eigen zak worden betaald. Daar kan de overwaarde van je huidige woning voor worden gebruikt.

Hoe zit het met de rente?

Bij iedere hypotheek luidt de belangrijkste vraag: hoe is het gesteld met de hypotheekrente? De rente bij een verhuurhypotheek is hoger dan bij een reguliere hypotheek. Dit komt omdat banken een opslag rekenen voor verhuur. Aan de andere kant liggen de huurinkomsten een stuk hoger. Daardoor kan deze hypotheekvorm interessant zijn, ondanks de hogere rente.

Daarnaast kan je de hogere rente wat drukken door je reguliere hypotheek te verhogen en dit bedrag te gebruiken voor het huurpand. Je hebt dan minder van de relatief dure verhuurhypotheek nodig.

Hoe werkt het afsluiten van een verhuurhypotheek?

Als je een verhuurhypotheek wilt gaan afsluiten, wordt je inkomen getoetst. Het goede nieuws is dat de inkomsten uit verhuur 1 op 1 mogen worden meegenomen. Als je nog geen huurcontract hebt, kan een taxateur de verwachte huurinkomsten berekenen.

De verhuurhypotheek wordt niet door iedere bank verstrekt, maar er komen er wel steeds meer. Onder meer bekende namen zoals ABN Amro en Nationale Nederlanden bieden deze hypotheekvorm aan.

Je moet er wel rekening mee houden dat er eisen kunnen worden gesteld aan het verhuurpand. Dan kan je denken aan een uitsluiting voor vakantie- en recreatieverhuur, of voor bedrijfspanden. Check dit dus goed bij de hypotheekverstrekker.

Verschil met beleggingshypotheek

Een verhuurhypotheek wordt vaak vergeleken met een beleggingshypotheek. Er zit echter een belangrijk verschil tussen deze hypotheken. Bij een beleggingshypotheek bouw je via beleggingen vermogen op om de hypotheek af te lossen.

Bij een verhuurhypotheek haal je vermogen uit een beleggingsobject.

Dit artikel is partnercontent van Hypotheek-rentetarieven.nl

1 reactie op “Een huis kopen om te verhuren? Zo werkt de verhuurhypotheek

  1. Hier wordt het wel een beetje verheerlijkt, een woning kopen voor de verhuur!
    Maar er wordt niet bij stil gestaan, of ingegaan op de huidige en aankomende regelgevingen en belastingen, waardoor het investeren in woningen voor verhuur een stuk minder aantrekkelijk zal zijn. Dit artikel was 2 jaar geleden een top artikel geweest! Nu is hij incompleet betreft de wijzigende regelgeving en gevolgen wat dat zou hebben.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.