#Bouwsector

Blog: Een toekomstgerichte bouwsector = traditioneel én innovatief

Afgelopen week bracht ik een bezoek aan een project in uitvoering, Een bijzonder prestigieus project, waar midden in de binnenstad van Utrecht twee gebouwen worden gerealiseerd waarvan één zo hoog als de Domtoren. Wonderwoods, zo staat het in de boeken. En wonderschoon wordt het. Tijdens de bouw wordt al verticaal getuinierd en uiteindelijk kan je straks op de 12e etage midden in de natuur wonen, over groene daken wandelen, genietend van een wijds uitzicht over de stad.

Om dit mogelijk te maken worden de bouwers tijdens de uitvoering al uitgedaagd creatief na te denken over duurzaamheid. Veel goede voorbeelden zijn te zien, cases waarover is nagedacht. Zoals een fietsenstalling die heel eenvoudig met pallets in elkaar is gezet. Kranen die op verhogingen zijn geplaatst zodat de vrachtwagens eronderdoor kunnen. Toegangshekken die geknikt snel open en dicht gaan en geen hinder of lange wachttijden veroorzaken. Maar ook de wijze waarop de omwonenden worden betrokken is opvallend: regelmatig worden rondleidingen georganiseerd, en de hekwerken zijn bekleed met gerecycled materiaal wat een aangenaam stadsbeeld geeft voor de voorbijgangers. Tegelijk biedt het een scala aan mogelijkheden om informatie op te verstrekken.

Traditie en innovatie hand in hand

Steeds meer wordt zichtbaar dat bouwen een Vak met een Hoofdletter is. Goed kunnen timmeren, stucen en metselen zijn vereisten, maar vooral het hebben van inzicht, overzicht, kennis van logistiek, verkeersmanagement, inlevingsvermogen, organisatietalent, beheersen van meerdere talen en een goede communicatiestrategie zijn eigenschappen die we vaker terugzien en waar hard aan gewerkt wordt. Zelfs tuinieren om verticaal groen te kunnen bouwen met alle onderhoud systemen die ook weer van invloed zijn op de constructie. Dat vraagt veel verantwoordelijkheid van de aannemer. Kennis en kunde gaan hier samen. En er hangt veel van af. Alles moet binnen tijd en budget gerealiseerd worden, zodat toekomstige gebruikers er hun intrek in kunnen nemen. 

Veranderingen in het onderwijs noodzakelijk

Met de behoeften waaraan – voor de toekomst – moet worden voldaan, ligt duidelijk een grote uitdaging voor het onderwijs. De leerstof zal in de toekomst zeker veranderen, worden uitgebreid en appelleren aan het denkvermogen van de studenten. Het was al langer tijd voor verandering, maar nu is men zich er meer van bewust, dat voor de toekomst ook nieuwe, andere vaardigheden nodig zijn en dat Bewust Bouwen vooral belangrijker en steeds leuker wordt voor de toekomstige medewerkers in de bouw.

Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.