#Bouwsector

Eerste geprinte flatgebouw in China

Het Chinese bedrijf WinSun heeft een vijf verdiepingen tellende flat geprint. Het eerste appartementencomplex in zijn soort, claimt de bouwer, met een oppervlakte van 1.100 vierkante meter.

De gebruikte 3D-printer is bijna 7 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang. Met speciale inkt – bestaande uit bouwafval, cement, glasvezel, zand en een verhardingsmiddel – is het hele appartementencomplex in holle, losse onderdelen geproduceerd. Deze onderdelen zijn vervolgens op de bouwplaats gemonteerd en met staal verstevigd. Daarna is isolatie aangebracht.

Volgens WinSun bespaart deze manier van bouwen 20 tot 60% afval, 50 tot 80% arbeid en kan er 50 tot 70% sneller worden gebouwd. De flat heeft in totaal circa 140.000 euro gekost. Het bedrijf wil in de toekomst ook bruggen en wolkenkrabbers gaan printen.

WinSun printte eerder al tien huizen in één dag. Hiervoor werd een mengsel gebruikt van gemalen puin en industrieel afval, zoals glas. Gemixed met sneldrogend cement en een verhardingsmiddel.

Foto: WinSun

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.