#Bouwsector

Eerste Jong Bouwend Nederland Award uitgereikt

Ecobouwer Jan-Willem van Engen is hét voorbeeld voor de sector volgens de jury. (Foto: still uit video)

Jonge bouwers met een inspirerende visie een podium geven. Dat gebeurde op 22 september letterlijk tijdens de eerste uitreiking van de Jong Bouwend Nederland Award. Drie finalisten, één bokaal. En de grote vraag: wie brengt écht verandering in de bouwsector?

Jonge bouwers – onder de veertig – hebben vaak een vooruitstrevende, vernieuwende kijk op hun bedrijven, op projecten en op de bouw en infra breed gezien. Maar aan de buitenwereld laten zien welke ambitieuze dingen ze doen, gebeurt zelden. Daarvoor zijn ze vaak te druk. Of te bescheiden. Om deze jonge ondernemers in de schijnwerpers te zetten, bedacht Bouwend Nederland de Jong Bouwend Nederland Award (afgekort JBN). Een prijs exclusief voor JBN’ers: een netwerk van jonge professionals in de bouw- en infrasector die werken bij lidbedrijven van de brancheorganisatie.

Zoeken naar uitblinkers

In april, mei en juni van dit jaar konden JBN-leden worden genomineerd voor de award. De opbrengst: dertig nominaties. Waartussen juryleden Arno Visser (Bouwend Nederland), Dorien Staal (Voorbij Prefab), Artjan van Kooten (VKP) en Stefan Groothuis (Heijmans) vervolgens zochten naar JBN’ers die verandering brengen in de sector. Met de drie criteria duurzaamheid, lokale betrokkenheid en goed werkgeverschap/leiderschap in hun achterhoofd. Uitblinken op die thema’s hoeft niet; het gaat om het onderscheidend vermogen. Wie heeft innovatieve ideeën en initiatieven die iets toevoegen? Wie brengt écht verandering in de bouwsector?

Ideeën en initiatieven pitchen

Het leverde drie finalisten op: Jan-Willem van Engen van Bouwbedrijf Van Engen uit Kockengen, Martijn de Krom van De Krom in Etten-Leur en Mart van der Zanden van aannemingsbedrijf Van der Zanden uit Moergestel. Een pitch van elk van hen op 22 september tijdens een galafeest in de Amersfoortse Prodentfabriek moest de jury het laatste, allesbeslissende zetje geven.

En de winnaar is…

Vooral de nuchterheid en vooruitstrevendheid van Van der Zanden, die inzet op emissieloos en circulair werken, viel de jury op. “Mart gelooft in emissieloos werken en investeert erin. Ook als de kosten voor de baten uit gaan. Doordat hij meewerkt in de uitvoering heeft hij een goed oog voor wat er speelt in de organisatie”, meldt het juryrapport.

De Krom onderscheidt zich vanwege het robotiseren van het bulkwerk in bestratingen. Dat ontlast medewerkers fysiek en zorgt voor betere concentratie op het vakwerk. De jury: “Martijn is heel eerlijk en heeft de drive om goed voor zijn vakmensen te zorgen.”

Ecologische houtbouwer Van Engen sprong eruit vanwege zijn passie voor biobased bouwen. Daarnaast biedt hij zij-instromers alle ruimte om ‘het vak’ in het bedrijf te leren. “Jan-Willem heeft zijn bedrijf zelf opgebouwd vanuit een heel duidelijke visie op duurzaam ondernemen. Een visie die hij ook overtuigend uitdraagt naar medewerkers en partnerbedrijven”, aldus de jury. “Zijn woorden getuigen van zelfreflectie en leiderschap; je zou zo voor hem willen werken.”

Redenen genoeg dus om hem uit te roepen tot hét voorbeeld voor de sector; de winnaar van de eerste JBN Award.

Zien hoe Van Engen de bokaal, waarin een tulp is verwerkt, ontvangt?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.