#Bouwsector

Eerste modelcontract voor inhuur zzp’ers

De bouw heeft als eerste sector een modelcontract voor de inhuur van zzp’ers. De overeenkomst is opgesteld door Zelfstandigen Bouw en ZZP Nederland, en goedgekeurd door de Belastingdienst. Het bevat onder andere afspraken over een marktconforme betaling.

Om schijnzelfstandigheid beter te bestrijden, heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën besloten de huidige VAR in januari 2016 te vervangen door modelovereenkomsten per sector. In zo’n modelcontract leggen opdrachtgever en zzp’er de voorwaarden vast voor hun werkrelatie.

Opdrachtgever en zzp’er die op basis van een goedgekeurd modelcontract met elkaar in zee gaan, weten zeker dat zij niet achteraf worden geconfronteerd met naheffingen door de Belastingdienst. Bij de VAR bestond die zekerheid niet.

Inhoud

In het goedgekeurde modelcontract voor de bouw verplicht de opdrachtgever zich een marktconform tarief te betalen. Dat tarief is volgens de makers van het contract ook voldoende om de kosten te kunnen dekken van voorzieningen tegen ziekte, langdurige arbeidsongeschiktheid, pensioen en scholing.

Ook staat in het contract dat de zzp’er gebruik maakt van eigen gereedschap, materieel en vervoermiddelen. Die maatregel moet oneerlijke concurrentie voorkomen en de inhuur van schijnzelfstandigen tegengaan.

Bouw-cao

FNV Bouw heeft ondertussen met werkgevers/opdrachtgevers in de sectoren Bouw en Afbouw afspraken gemaakt om samen – met goedkeuring van de Belastingdienst – ook een zzp-modelovereenkomst te gaan maken. Deze overeenkomst is opgenomen in de nieuwe cao voor de Bouwnijverheid.

Zodra de modelovereenkomst beschikbaar is, naar verwachting begin november 2015, wordt het gebruik hiervan voor een periode van twee jaar gestimuleerd. Daarna wordt deze verplicht gesteld, op voorwaarde dat de cao algemeen verbindend wordt verklaard. De modelovereenkomst kan vervolgens vanaf 1 januari 2016 op de Bouw ID-pas worden geupload.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.