#Bouwsector

Eerste snellaadplein voor bouw- en transportmaterieel

Laadpalen voor zowel vrachtwagens als zwaar bouwmaterieel. (foto WattHub)

Op het terrein van het wind- en zonne-energiepark AVRI langs de A15 bij Geldermalsen wordt momenteel een grootschalig snellaadplein voor zwaar bouw en transportmaterieel aangelegd. Dat is een primeur voor Nederland.  Medio juni wordt het laadplein in gebruik genomen.

De hoofdgebruiker is het uitvoeringsconsortium van de dijkversterking Tiel-Waardenburg, bestaande uit Ploegam, Van Oord en Dura Vermeer. De verwachting is dat ingezet materieel voor dit project niet altijd alle 42 laadpalen bezetten. Vandaar dat ook andere gebruikers een tijdslot kunnen reserveren om de accu’s van hun zwaar bouw- en transportmaterieel  op te laden. Daar hangt een variabel prijskaartje aan. Reserveren is mogelijk bij WattHub, de exploitant en naamgever van dit snellaadplein. Het tijdslot zorgt ervoor dat er geen wachttijden ontstaan.

Duurzaam opgewekte energie

Het snellaadplein bestaat zoals gezegd uit 42 laadpalen waarbij accu’s met 350 kW per station geladen kunnen worden. Verder bestaat het plein uit laadperrons en zes zogeheten powertools om batterijcontainers te laden. De energie wordt lokaal en duurzaam opgewekt door het aangrenzende zonne- en windmolenpark Avri met een capaciteit van 10 mW. Dit energiepark wordt geëxploiteerd en beheer door energiecoöperatie Betuwewind. Overtollig opgewekte energie wordt terug geleverd aan het reguliere net.

snellaadplein-bouwmachines
In vogelvlucht het nieuwe snellaadplein voor zwaar bouw- en transportmaterieel bij zonnepark. (foto: WattHub)

Stijgende laadbehoefte

Volgens woordvoerder Barend Klijn is er een stijgende laadbehoefte bij gebruikers van zwaar bouw -en transportmaterieel dat in een transitie zit van fossiele brandstof naar een elektrische aandrijving. De urgentie van de inzet van emissieloos materieel is versterkt doordat de bouwvrijstelling van stikstofuitstoot is vervallen en meer gemeenten zero-emissiezones gaan instellen. Het snellaadplein biedt de mogelijkheid om meerdere accu’s van bouw- en transportmaterieel tegelijkertijd te laden.  “Het snellaadplein is een geweldige stap in de reductie van CO2, fijnstof en stikstofuitstoot in de bouw. In het dijkversterkingsproject Tiel-Waardenburg werken we alleen met elektrisch materieel, zoals rupsgraafmachines, tractoren, shovels, damwandstellingen en vrachtwagens die zand en grond vervoeren. We werken met twee accu’s, waarvan de één in bedrijf en de ander in de laadpaal is geplugd”, aldus Klijn.

Het snellaadplein is mede tot stand gekomen met behulp van subsidie van het Rijk in kader van het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB).

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.