Op het terrein van het wind- en zonne-energiepark AVRI langs de A15 bij Geldermalsen wordt momenteel een grootschalig snellaadplein voor zwaar bouw en transportmaterieel aangelegd. Dat is een primeur voor Nederland. Medio juni wordt het laadplein in gebruik genomen.
De hoofdgebruiker is het uitvoeringsconsortium van de dijkversterking Tiel-Waardenburg, bestaande uit Ploegam, Van Oord en Dura Vermeer. De verwachting is dat ingezet materieel voor dit project niet altijd alle 42 laadpalen bezetten. Vandaar dat ook andere gebruikers een tijdslot kunnen reserveren om de accu’s van hun zwaar bouw- en transportmaterieel op te laden. Daar hangt een variabel prijskaartje aan. Reserveren is mogelijk bij WattHub, de exploitant en naamgever van dit snellaadplein. Het tijdslot zorgt ervoor dat er geen wachttijden ontstaan.
Duurzaam opgewekte energie
Het snellaadplein bestaat zoals gezegd uit 42 laadpalen waarbij accu’s met 350 kW per station geladen kunnen worden. Verder bestaat het plein uit laadperrons en zes zogeheten powertools om batterijcontainers te laden. De energie wordt lokaal en duurzaam opgewekt door het aangrenzende zonne- en windmolenpark Avri met een capaciteit van 10 mW. Dit energiepark wordt geëxploiteerd en beheer door energiecoöperatie Betuwewind. Overtollig opgewekte energie wordt terug geleverd aan het reguliere net.

Stijgende laadbehoefte
Volgens woordvoerder Barend Klijn is er een stijgende laadbehoefte bij gebruikers van zwaar bouw -en transportmaterieel dat in een transitie zit van fossiele brandstof naar een elektrische aandrijving. De urgentie van de inzet van emissieloos materieel is versterkt doordat de bouwvrijstelling van stikstofuitstoot is vervallen en meer gemeenten zero-emissiezones gaan instellen. Het snellaadplein biedt de mogelijkheid om meerdere accu’s van bouw- en transportmaterieel tegelijkertijd te laden. “Het snellaadplein is een geweldige stap in de reductie van CO2, fijnstof en stikstofuitstoot in de bouw. In het dijkversterkingsproject Tiel-Waardenburg werken we alleen met elektrisch materieel, zoals rupsgraafmachines, tractoren, shovels, damwandstellingen en vrachtwagens die zand en grond vervoeren. We werken met twee accu’s, waarvan de één in bedrijf en de ander in de laadpaal is geplugd”, aldus Klijn.
Het snellaadplein is mede tot stand gekomen met behulp van subsidie van het Rijk in kader van het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB).
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.