#Bouwsector

Eerste ‘Verklaring Circulair Sloopproject’ voor GP Groot

Bespreken van de oogstinstructies met de medewerkers van GP Groot circulair slopen. (Foto Erik Boschman)

Circulaire sloper GP Groot heeft een eerste ‘Verklaring Circulair Sloopproject’ gehaald voor een groot demontageproject in Amsterdam. Daar is bijna 80 procent van het oogstmateriaal hergebruikt of gerecycled.

Bij deze opdracht werden de uit de panden geoogste producten succesvol voor hergebruik aangeboden via een eigen marktplaats-site. Daaruit is gebleken dat de behoefte aan dergelijk materiaal groot is. Het ging bij dit project om bijvoorbeeld deuren, vloerhout, verwarmingsketels, wastafels, deurbeslag en stoppenkasten. Daarnaast werden hout, puin en kunststof voor recycling afgevoerd. Deze afvalstromen zijn onder meer via de zusterbedrijven van de GP Groot groep omgezet naar nieuwe grondstoffen.

Inzichtelijk

Inmiddels is een volgend demontageproject, aan de Koelmalaan in Alkmaar, aangemeld voor een tweede certificaat. Senior Projectleider Bert de Vilder, legt uit wat de meerwaarde is van het certificaat. “Dit document is van belang voor zowel GP Groot als haar opdrachtgevers. Het certificaat maakt namelijk volledig inzichtelijk aan de opdrachtgever wat er met het oude pand is gebeurd en hoe de materialen zijn afgevoerd en hergebruikt. Alles wordt tot in detail gecontroleerd, getoetst en geregistreerd. We laten hiermee zien dat wat wij als GP Groot beloven, ook echt wordt uitgevoerd. Voor ons is het behalen van dit certificaat een belangrijke mijlpaal. We slopen al geruime tijd circulair, maar hierdoor laat je toch aan de buitenwereld nog eens extra zien dat je je duurzame ambities daadwerkelijk waarmaakt. Bovendien is de weg naar het certificaat een waardevol opleidingstraject voor je personeel. Onze mensen krijgen van te voren duidelijke oogstinstructies. Ze weten dus nauwgezet wat er verwijderd gaat worden en hoe dat op een zo zorgvuldig mogelijke manier kan gebeuren. Het is het begin van de totale transitie van ouderwets slopen en weghalen naar demontage volgens het boekje. En aanvullend; het certificaat behaal je per project. Dat betekent dat we elke keer weer opnieuw scherp moeten zijn.’’

Verklaring Circulair sloopproject

De Verificatieregeling Circulair Sloopproject is een initiatief van SVMS en het Centraal College van Deskundigen Slopen. Het vormt een aanvulling op de BRL Veilig en Milieukundig Slopen. De Verificatieregeling Circulair sloopproject biedt sloopaannemers en opdrachtgevers handvatten voor een vergaande implementatie van circulariteit in de voorbereiding en uitvoering van een sloopproject en de afzet van vrijkomende sloopmaterialen.

Slopen wordt oogsten

Bouwmaterialen terugwinnen uit projecten. Oude balken worden nieuwe kozijnen. Slopen wordt oogsten. Lees hieronder meer over deze ontwikkeling.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.