#Bouwsector

Eerste voorlopige energielabels toegestuurd

Deze week vallen de eerste energielabels in de bus bij particuliere huiseigenaren. In januari en februari krijgen zo’n vijf miljoen huiseigenaren gratis een voorlopig energielabel voor hun huis toegestuurd. Via internet kunnen zij het actualiseren tot een definitief label. Dat is verplicht bij verkoop en verhuur.

Het voorlopige energielabel is gebaseerd op openbare gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).

Actueel maken via internet

Een huiseigenaar kan zijn voorlopige energielabel via internet (www.energielabelvoorwoningen.nl) actueel maken, door aan te geven welke maatregelen inmiddels zijn getroffen die nog niet in het voorlopige label zijn verwerkt. Na het doorgeven van actuele gegevens kan een huiseigenaar het voorlopige label officieel laten omzetten in een definitief label. Dat kan digitaal door bewijs als foto’s en nota’s te uploaden. Een zelfgekozen erkend deskundige beoordeelt dit.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Verplicht bij verkoop en verhuur

Een definitief label is verplicht bij verkoop of verhuur van een huis. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. Als er geen label is, krijgt de verkoper of verhuurder een herinnering en de tijd om alsnog een label te regelen. Maar uiteindelijk staat er een boete van maximaal 405 euro op verkoop of verhuur zonder energielabel. In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden. Funda zorgt er bijvoorbeeld voor dat het label standaard bij alle huizen op hun site staat.

Gemakkelijker en goedkoper

Het nieuwe energielabel is gemakkelijker en goedkoper dan het oude energielabel. Het doorgeven van actuele gegevens gaat nu via internet, de erkende deskundige hoeft niet meer aan huis te komen. Daardoor kan een definitief energielabel ook goedkoper zijn: naar verwachting gaat het enkele tientjes kosten.

Het oude energielabel was eigenlijk ook verplicht, maar veel verkopers en kopers zagen er in onderling overleg van af. Bij het nieuwe energielabel is er wel controle of het label er echt is bij verkoop of verhuur.

Informatie aan huiseigenaren

Alle vijf miljoen huiseigenaren krijgen bij hun voorlopige energielabel een folder. Bij het actualiseren van het label via internet is uitleg beschikbaar. Ook is er een helpdesk: telefoon 0800-0808 en helpdesk@energielabel.nl.

Makelaars, notarissen, deskundigen, bouwbedrijven en installateurs kunnen ook informatie geven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties plaatst de eerste maanden van 2015 advertenties over het nieuwe energielabel.

Energieakkoord

Het energielabel voor huizen is een van de maatregelen uit het Energieakkoord dat het kabinet, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties in 2013 sloten. Het uiteindelijke doel is duurzame energievoorziening in Nederland. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld windmolens op zee en subsidies of fondsen voor energiebesparende maatregelen voor huiseigenaren, woningbouwcorporaties en verenigingen van eigenaren. Met het label voldoet Nederland ook aan Europese regels.

Websites:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.