#Bouwsector

EIB: Vervroegd pensioen bij zwaar werk kan

Wanneer mensen in zware beroepen alsnog eerder met pensioen zouden kunnen of mogen gaan, kost dat de overheid minder dan het aanvankelijk werd ingeschat. Dat is één van de conclusies uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De beslissing om hier gehoor aan te geven is aan de politiek.

De beroepen die in het onderzoek worden genoemd zijn vaak bouw gerelateerd. Met naam en toenaam worden vooral beroepen uit de afbouwsector genoemd zoals stukadoors, vloerleggers en werknemers uit de steenhouwersbranche en dakdekkerssector.

Aan bijvoorbeeld dakdekkers en stukadoors die drie jaar eerder stoppen met werken zou de overheid jaarlijks 125 miljoen euro moeten uitkeren aan extra AOW-uitkeringen en extra pensioenkosten. Als diezelfde mensen vijf jaar eerder stoppen met werken, loopt dat bedrag op tot 200 miljoen euro per jaar.

Het EIB concludeert dat een groot deel van deze kosten in mindering kan worden gebracht van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die de overheid bij uitval voor haar rekening had moeten nemen.

Reactie

In een reactie laat FNV Bouwen & Wonen weten blij te zijn met de uitkomst van het EIB-onderzoek naar de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken voor mensen die werken in zware beroepen. “Hier hebben we wat aan”, zegt Peter Roos, bestuurder FNV Bouwen & Wonen. Hij roept de politiek op om nu eens werk te maken van eerder stoppen met werken voor zware beroepen. “Kijk, het kan, het is gerechtvaardigd, doe het dan ook!”

Het is vervolgens aan de politiek om praktische conclusies uit het onderzoek te trekken. Partijen als GroenLinks en de PvdA zijn wel gecharmeerd van een regeling om vervroegd uittreden mogelijk te maken. Het is met name de VVD die in algemeenheid mensen langer wil laten doorwerken door ze om te scholen naar minder zwaar werk.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.