#Bouwsector

Eigen Huis stopt met Garantiewoning

Vereniging Eigen Huis stopt met deelname aan Stichting Garantiewoning (SGW). Die stichting is heeft als doel de consument in de nieuwbouw te beschermen. Eigen Huis is van mening dat in de praktijk niet genoeg terecht komt van het beschermen en verbeteren van de positie van de consument.

“De aansprakelijkheid voor gebreken moet worden verscherpt en kopers moeten vanuit de wet worden beschermd tegen de gevolgen van een faillissement van de bouwer. Ook moeten er sterkere prikkels voor de bouwer komen om gebreken te herstellen”, aldus Eigen Huis.

Kwaliteitsborging

Er is nieuwe wetgeving over kwaliteitsborging in aantocht in de bouwsector. Dat gaat enerzijds over bouwkwaliteit – lees hier en hier over experiment hiermee – maar anderzijds over garanties en aansprakelijkheid. “De vereniging wil vol inzetten om deze verbeteringen wettelijk verankerd te krijgen. Deelname van de vereniging aan de Stichting Garantiewoning brengt dit doel niet dichterbij, zo leert de ervaring van de afgelopen jaren. De vereniging wil zich daarom volledig richten op het wetgevingsspoor. Zolang de wet nog niet is veranderd blijft het voor consumenten belangrijk om goed op te letten of het risico van faillissement van de bouwer is verzekerd.”

De Stichting Garantiewoning is in 2010 opgericht door Vereniging Eigen Huis, Bouwend Nederland, NEPROM en de NVB. De stichting verstrekt een keurmerk als een garantieregeling voor een nieuwbouwwoning voldoet aan een aantal voorwaarden, zoals een goede herstel- en afbouwzekerheid, gebruik van de model koop-/aannemingsovereenkomst en het bieden van onafhankelijke geschillenbeslechting.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.