Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de uitvoeringsproblemen die woningeigenaren ondervinden als zij hun asbesthoudende dak willen saneren. Vóór 2024 moeten alle gebouwen met een dakbedekking die asbest bevat voorzien zijn van een asbestvrije dakbedekking. Onder die verplichting vallen ruim 120.000 woningen.
In de praktijk lopen woningeigenaren tegen zoveel problemen aan dat Vereniging Eigen Huis vreest dat de overheid een verplichting heeft opgelegd die niet of nauwelijks uitvoerbaar is. De vereniging dringt er daarom bij staatssecretaris Dijksma op aan om een gedegen uitvoeringsplan te maken, zodat woningeigenaren kunnen worden geholpen om aan hun verplichting te voldoen.
‘Veel uitvoeringsproblemen’
Vereniging Eigen Huis ontvangt van huiseigenaren die de wettelijke verplichting ruim vóór willen zijn verontrustende signalen. In veel gevallen is asbesthoudende dakbedekking in het verleden projectmatig toegepast. Een wijkgerichte aanpak lijkt dus zowel uit financiële als organisatorische redenen voor de hand te liggen. In rijtjeswoningen heeft dakbedekking een overlap, waardoor het technisch, financieel en om gezondheidsredenen heel lastig en ook onwenselijk is om een of enkele woningen over te slaan. De tijdrovende organisatie van een collectieve aanpak komt vaak neer op de schouders van enkele vrijwilligers, die daarbij geen ondersteuning vanuit de overheid krijgen. Als zij niet alle huiseigenaren meekrijgen, strandt daardoor soms de sanering van een heel woningblok, zie Eigen Huis.
Subsidie
Daarnaast noemt Eigen Huis de financiering van de sanering voor veel eigenaren een groot probleem. Met de sanering van een gemiddeld dak is al snel een bedrag van tienduizend euro gemoeid. De onlangs geïntroduceerde subsidieregeling van een paar honderd euro (4,50 euro per m2) is volgens de vereniging daarbij slechts van symbolische waarde.
Pleidooi voor steunpunt
Vereniging Eigen Huis vindt dat de bemoeienis van de overheid niet moet ophouden bij het verplichten van asbestsanering en pleit voor praktische hulp en ondersteuning. Daarbij kan gedacht worden aan het instellen van gemeentelijke asbeststeunpunten waar woningeigenaren terecht kunnen voor advies, ondersteuning en ontzorging.
Ik word graag op de hoogte gehouden over dit onderwerp.
Ik wordt graag op de hoogte gehouden over dit onderwerp.
Wat te denken van eigenaren die destijds een voormalige boerderij hebben gekocht. Veelal objecten met honderden vierkante meters dakvlak. Daar is de huidige subsidie een lachertje en komt meestal neer op zo’n 10%. Een hypotheek is daar veelal geen optie, dus zit de eigenaar met een megaprobleem als hij niet toevallig een bedrag op de planek heeft liggen.
Ik wordt graag op de hoogte gehouden over dit onderwerp.