#Bouwsector

Einde VAR in zicht

De vervanging van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) door de Beschikking geen loonheffingen (BGL) gaat niet door. Het alternatief is door de Tweede Kamer aanvaard: de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Als de Eerste Kamer akkoord gaat, vervalt de VAR per 1 januari 2016.

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties houdt in dat partijen vooraf overeenkomsten kunnen voorleggen aan de Belastingdienst. De fiscus beoordeelt dan of sprake is van inhoudingsplicht voor de loonheffingen. Aan het oordeel van de Belastingdienst kan zekerheid worden ontleend voor de loonheffingen, mits de werkzaamheden feitelijk overeenkomen met wat in de goedgekeurde overeenkomst is vastgelegd. Net als bij de VAR vindt geen fiscale beoordeling plaats voor de inkomstenbelasting.

De Belastingdienst beoordeelt verschillende soorten overeenkomsten: individuele overeenkomsten, overeenkomsten die specifiek in een bepaalde sector worden gebruikt en meer generieke overeenkomsten. De overeenkomsten op grond waarvan een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en af te dragen, worden door de Belastingdienst gepubliceerd als zogenoemde voorbeeldovereenkomsten.

Overeenkomst voorleggen

Belangenorganisaties van opdrachtgevers en van opdrachtnemers, individuele opdrachtgevers en opdrachtnemers of hun intermediairs kunnen overeenkomsten aan de Belastingdienst voorleggen. Het betreft zowel nieuwe als in gebruik zijnde overeenkomsten. De Belastingdienst probeert een overeenkomst binnen zes weken te beoordelen. Het is nu al mogelijk om een overeenkomst naar de Belastingdienst op te sturen. Het verzoek moet worden gemaild naar alternatiefvar@belastingdienst.nl. Stuur daarbij de volgende gegevens mee:

  • De naam van de organisatie die de overeenkomst voorlegt.
  • Wat voor soort organisatie de overeenkomst voorlegt, bv. een brancheorganisatie of een intermediair.
  • De gegevens van de contactpersoon van de organisatie die de overeenkomst voorlegt: naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.
  • Als een opdrachtgever of opdrachtnemer de overeenkomst voorlegt: RSIN/BSN.
  • Informatie over het feit of de overeenkomst voor één of voor meer opdrachtgevers is bedoeld.
  • Een duidelijk en volledig overzicht van alle afspraken.
  • Informatie over de soort werkzaamheden en de omstandigheden waaronder de opdrachtnemer de werkzaamheden uitvoert.
  • Informatie over het feit of de overeenkomst door bemiddeling tot stand is gekomen.
  • Informatie over specifieke regelgeving of certificeringseisen.

 

Gevolgen

Als u als opdrachtgever met een opdrachtnemer in zee gaat, moet u voor aanvang van de werkzaamheden vaststellen of u voor deze opdracht inhoudingsplichtig bent voor de loonheffingen. Dit kan door de overeenkomst voor te leggen aan de Belastingdienst. Verder is het van belang dat u tijdens de uitvoering van de opdracht controleert of er wordt gewerkt volgens de beoordeelde overeenkomst.

Diegenen die momenteel samenwerken met opdrachtnemers die een VAR-verklaring hebben, raden wij aan om zo snel mogelijk de overeenkomsten voor te leggen aan de Belastingdienst.

Dit artikel verscheen in oktober 2015 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

1 reactie op “Einde VAR in zicht

  1. Deregulering wordt dit genoemd?
    Dit zal zo enorm veel extra administratie met zich meebrengen voor zowel de belastingdienst als de betreffende partijen dat van deregulering geen sprake zal zijn. Iedere paar weken weer alle afspraken voorleggen aan de belastingdienst en dan moeten wachten op antwoord waardoor de veelgevraagde flexibiliteit compleet verloren gaat. Kleine bedrijven zullen hier veel problemen van krijgen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.