#Bouwsector

Elektrificatie van de bouw op nieuwe Milieulijst

Verdere elektrificatie van de bouwsector. Dat is de meest opvallende wijziging in de nieuwe Milieulijst, die onlangs is gepubliceerd.

In de Milieulijst staan de investeringen die ondernemers met fiscaal voordeel kunnen doen voor de regelingen MIA en Vamil. Gecombineerd is voor deze fiscale regelingen komend jaar een bedrag 139 miljoen euro beschikbaar. Ook worden elektrische bestelbussen en elektrische voertuigen voor doelgroepenvervoer gestimuleerd. Omdat er steeds meer voordelige elektrische personenauto’s op de markt zijn wordt het aanschafvoordeel voor ondernemers daarvan komend jaar verder beperkt.

Milieulijst

De overheid stimuleert ondernemers om duurzaam te investeren via de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor dit belastingvoordeel staan vermeld op de Milieulijst. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat past deze lijst jaarlijks aan.

Duurzame bouwprojecten

Het kabinet wil in 2021 de elektrificatie van de bouwsector verder stimuleren. Daarom zijn onder andere elektrische kranen, elektrische hijswerktuigen en andere elektrische machines nieuwkomers op de Milieulijst. Hiermee dragen de regelingen bij aan de verduurzaming van deze branche en verdere aanpak van de stikstofemissies bij bouwprojecten.

De voorwaarden voor circulaire gebouwen en gebouwen met certificaten worden in 2021 gewijzigd. Ook kunnen ondernemers bij de bouw van een duurzaam industriegebouw kiezen tussen combinaties van een vegetatiedak, gevelbegroeiing, witte dakbedekking en voorzieningen voor duurzame energieopwekking. Voor relatief kleine gebouwen is een ruimer bedrag beschikbaar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.