#Bouwsector

Energiearmoede bestrijden met verduurzamen

Het verduurzamen van woningen is dé manier om de huidige koopkrachtcrisis te bestrijden. Dat betoogt TNO in haar paper ‘Koopkrachtcrisis vraagt om bouwvakkers ipv deurwaarders’.

Bouwvakkers, geen deurwaarders

Volgens TNO moeten woningen grootschalig verduurzaamd worden om omze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verkleinen en om de huidige koopkrachtdaling structureel en effectief te repareren. ‘Liever bouwvakkers dan deurwaarders’, aldus TNO in het rapport. Volgens TNO is goed in beeld welke woningen er het slechtst aan toe zijn en wat daar moet gebeuren. Bovendien is het goed mogelijk om op elkaar lijkende woningen op dezelfde, uniforme manier aan te pakken. Compensatie voor de gestegen energieprijzen pakt volgens TNO het onderliggende probleem niet aan.

Opschaling moet

TNO vindt dat er politieke prioriteit en een nationaal isolatieprogramma met scherpe doelen moet komen, net zoals een andere manier van samenwerken bij woningcorporaties, energiemaatschappijen, bouw- en installatiebedrijven en banken plus meer financiële rugdekking van de overheid. Vertraging is geen optie, stellen ze: ‘Opschaling van de woningverduurzaming is economisch gezien een no-brainer. Maar het moet sneller en minder vrijblijvend dan wat er nu aan beleid ligt.’

Krappe arbeidsmarkt

TNO noemt in haar rapport verder de krappe arbeidsmarkt als grootste probleem bij de verduurzaming. Daarom zouden ze graag zien dat Rijksoverheid de bouw- en installatiesector garandeert dat er het komende decennium grootschalig, structureel en met financiële garanties wordt ingezet op verduurzaming. Als tegenprestatie moet de bouw- en installatiesector innoveren in slimmer en productiever werken én een forse loonpremie bieden voor bouwvakkers en installateurs die worden ingezet op het verduurzamen van de slechtste woningen.

Lees de hele paper hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.