#Bouwsector

Europese bouwvakkers protesteren tegen uitbuiting

Afgelopen woensdag demonstreerden meer dan duizend bouwvakkers uit heel Europa tegen uitbuiting. Ze deden dit tijdens een vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg. Dat meldt FNV Bouw.

De bouwvakkers zijn boos over de voorstellen van het parlement in het kader van de Handhavingsrichtlijn om het probleem van grensoverschrijdende uitbuiting en sociale dumping tegen te gaan. Elk jaar worden meer dan een miljoen werknemers uitgebuit die tijdelijk in een ander Europees land gedetacheerd zijn. Die uitbuiting houdt in dat sociale verzekeringen niet worden betaald, er structureel te weinig loon wordt uitgekeerd, overuren niet worden vergoed en dat de werknemers lang achter elkaar moeten doorwerken zonder pauzes. Bovendien verplichten werkgevers hun werknemers om als schijnzelfstandige te werken.

De voorgestelde Handhavingsrichtlijn zou deze uitbuiting tegen moeten gaan, maar de demonstranten vinden de voorstellen te karig. Volgens Domenico Pesenti, voorzitter van de Europese Federatie van Bouw- en Houtarbeiders (EFBH) “erkent de rapporteur van het Europees Parlement de bestaande problemen jammer genoeg niet. En lost hij ze dus ook niet op. Hij spitst zich toe op softe beleidsmaatregelen zonder het echte probleem aan te pakken: grensoverschrijdende sociale dumping en uitbuiting van werknemers.”

Bron: FNV Bouw

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.