#Bouwsector

Expert: verbied PUR-schuim als isolatie

PUR-schuim moet verboden worden als isolatiemateriaal. Dat vindt het Expertisecentrum van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, dat onderzoek doet naar de gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen. Dit meldt de NOS.

PUR-schuim – in de op locatie gespoten tweecomponentenvariant voor na-isolatie (ook wel spray foam genoemd) – zou gezondheidsklachten veroorzaken, zoals klachten aan luchtwegen, longen, huid en het maag-darmkanaal. Internist Louis Verschoor zegt tegen de NOS dat de link tussen de klachten bij bewoners en de aangebrachte PUR-isolatie lastig vast te stellen is, omdat de klachten ook op andere manieren veroorzaakt kunnen worden. Meestal wordt pas na een half jaar of een jaar de link gelegd. Juist omdat vaak de link niet wordt gelegd, ziet het Expertisecentrum volgens Verschoor ‘alleen het topje van de ijsberg’.

Veiliger gebruik van PUR-schuim – de Europese branchevereniging Isopa kondigde onlangs al aan strengere eisen te gaan stellen – is volgens de internist ‘zeker een optie’. Desondanks wordt PUR in Nederland volgens Verschoor niet volgens stringente voorschriften toegepast. “We zouden zo innovatief moeten zijn dat we manieren van isolatie vinden die dit soort risico’s niet in zich dragen”, aldus Verschoor tegen de NOS.

Nationale Schildersvakprijs 2020

 

2 reacties op “Expert: verbied PUR-schuim als isolatie

  1. Onbegrepen klachten zijn in het verleden toegeschreven aan amalgaamvullingen (‘amalgaamziekte’), oplosmiddelen in verf (‘schildersziekte’ ook wel OPS geheten), onvoldoende ventilatie (‘sick building syndrome’), elektromagnetische velden en stopcontacten (‘electrosensitivity’) en milieuvervuiling (‘multiple chemical sensitivity’). Bij veel van deze diagnosen ontbreekt een betrouwbare diagnostische test en blijken de symptomen bij stiekeme exposure niet reproduceerbaar. Is nu PUR aan de beurt ? Het expertise centrum verteld in een interview met de NOS dat ze geen oorzaak konden vinden en dat het dus aan PUR moet liggen. Even later vertellen ze dat PUR een veilig product moet zijn. Snap je ?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.