#Bouwsector

Extra actie Inspectie SZW gericht op kwartsstof

De Inspectie SZW houdt van 28 oktober tot en met 22 november een extra actie gericht op kwartsstof in de bouw. De actie is gericht op het voorkomen en beperken van blootstelling aan kwarts bij het bewerken van kwartshoudende bouwmaterialen met handgereedschap.

Wanneer er een stofwolk in de ademzone zichtbaar is, wordt het werk stilgelegd en volgt meteen een boete. Indien er wel maatregelen zijn getroffen maar niet afdoende, volgt een boete of waarschuwing.

De Inspectie controleert en handhaaft of bij werkzaamheden in de bouw – zoals boren, hakken, slijpen en zagen – zichtbaar stof vrijkomt. Zo ja, dan wijst dit op het niet toepassen van de juiste beheersmaatregelen of op het niet goed functioneren van die maatregelen.

Intentieverklaring

In het oktobernummer van vakblad Aannemer een coverartikel over dit onderwerp met onder meer een reportage bij BAM Woningbouw in Eindhoven. BAM is een van de grotere aannemers die eerder dit jaar de intentieverklaring ‘Gebruik stofvrije (hand)gereedschappen’ heeft ondertekend. “Het betekent niet dat we van de ene op de andere dag geen stof meer zullen zien vrijkomen op de bouwplaats, maar we spreken onze werknemers en onderaannemers er wel consequent op aan”, zegt arbocoördinator Hein Ansems.

Aan de gereedschappen kan het niet meer liggen, zegt André Moons van TNO in dit artikel. De fabrikanten hebben flinke stappen gezet en er zijn volop gecertificeerde sets te koop.

Proefnummer?

Gratis proefnummer van vakblad Aannemer? Klik hier om een exemplaar aan te vragen.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.