#Bouwsector

‘Fabriek voor prefab strobouw mogelijk in 2025’

Prefab stropaneel van Strotec. (Foto: Peter Roek)

Er opent mogelijk in 2025 een prefab strobouwfabriek in Nederland, zo verwacht leverancier Strotec. De vraag naar prefab strobouw trekt aan, ziet ook Straw Block Systems. “Volgend jaar gaan we een grote beweging zien.”

Waar blijft de strofabriek? Dat was de titel van de laatste uitzending van 2022 van Biobased Bites, een serie online lunchtalks over biobased bouwen, gepresenteerd door Jan Willem van de Groep en Atto Harstra.

Het antwoord kwam ergens halverwege bij monde van Jan Walrecht, mede-oprichter van Strotec. Hij was te gast in de uitzending samen met Pim Hondeveld en Peter Davids van Straw Block Systems, een andere aanbieder van prefab stropanelen.

Seriematige woningbouw

Beide strobouwleveranciers zien een aantrekkende vraag. Die gaat niet meer alleen over vrijstaande woningen (zeg maar: voor de liefhebber), maar in het geval van Strotec ook over seriematige woningbouwprojecten (“90 woningen, 51 woningen”), scholen en zelfs distributiecentra. Dat moeten nog wel concrete opdrachten worden.

“Prefab stropanelen zijn een goed alternatief voor wat nu in de markt is”, zegt Walrecht. “Wat nu in de markt is, heeft een enorme CO2-uitstoot. Steeds meer bouwers en corporaties vinden dat er iets moet gebeuren en gaan hun eerste projecten voorbereiden. De vraag neemt hand-over-hand toe.”

Dat is ook de ervaring van Straw Block Systems, dat de eerste rijwoningen in voorbereiding heeft. “We zijn volop met projecten bezig”, zegt bouwtechnisch ontwerper Peter Davids. “Volgend jaar gaan we een grote beweging zien.”

Pre-assemblagelijn

Strotec werkt met prefab stropanelen van EcoCocon uit Litouwen. Voor het project Natuurhuis van Ballast Nedam – start bouw: zomer 2023 – werkt het momenteel met bouwbedrijf Van Herpen aan een pre-assemblagelijn om met de panelen van EcoCocon complete vloeren en gevels samen te stellen – “voorzien van kozijnen, leidingen en folie, eventueel inclusief een eerste afwerklaag”.

Productielocatie

EcoCocon werkt momenteel aan een tweede productielocatie voor prefab stropanelen in Slowakije. Walrecht: “Die is flink gerobotiseerd en kan daarmee ook relatief gemakkelijk gedupliceerd worden naar elke andere locatie. De verwachting is dat de derde locatie in Nederland komt. Dan denken we aan 2025.”

Straw Block Systems zoekt nog investeerders voor een moderne productielijn.

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.