#Bouwsector

Faillissementen teisteren bouwsector

Het aantal faillissementen in de bouw is de afgelopen twee maanden flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Economisch instituut voor de Bouw. Het aantal bedrijven dat in september en oktober is omgevallen was bijna een kwart hoger dan in dezelfde maanden een jaar eerder.

Afgelopen september gingen 50 bouwbedrijven over de kop, in oktober zelfs 58. Bovendien ligt in oktober het aantal faillissementsaanvragen hoog. “In deze maand zijn er bijna 60 faillissementen aangevraagd. Dat is het hoogste percentage sinds jaren”, zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Alleen in de crisisjaren lag het aantal aangevraagde faillissementen volgens Van Hoek hoger.

PFAS en PAS mogelijk oorzaak

De oorzaak van de stijging is volgens Bouwend Nederland moeilijk aan te wijzen. De laatste 12 maanden is het aantal faillissementen sowieso gestegen ten opzichte van 2018. “Er zijn meerdere oorzaken mogelijk zoals oplopende bouwkosten, tegenvallende verkopen en vertraging bij bouwprojecten, maar de laatste paar maanden kan ook zeker de PAS- en PFAS- problematiek een rol gespeeld hebben.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Sneller dan verwacht

Voor het EIB kwam de stijging van het aantal faillissementen sneller dan verwacht. “De productiecijfers zijn nu nog goed. Wij hadden verwacht dat de stroom aan faillissementen in de bouw zo rond 2021 zou komen.”

Als het aan Bouwend Nederland ligt is er voor het PAS- en PFAS-probleem één duidelijke oplossing. De politiek moet zo snel mogelijk met een werkbare norm komen. “Ook wij willen natuurlijk dat er goed onderzoek komt, maar nu ligt al het grondverzet stil en dat kan hele grote gevolgen hebben.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.