Partnercontent
#Bouwsector

Festool bewijst zich als innovatieve koploper

Remko Dorreman toont de zaagtafel als voorbeeld van de machines die ontwikkeld zijn met oog voor duurzaamheid, gezondheid en veiligheid.

Veilig en gezond werken en duurzaamheid zijn dé grote thema’s bij de ontwikkeling van machines, in combinatie met de doorgaande transitie naar accugedreven materieel. Festool wil hierin een innovatieve koploper zijn en blijven, en maakt dat waar met diverse nieuwe ontwikkelingen.

Dit artikel is gepubliceerd in Bouwspecial Koplopers.

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de bouw. Als het gaat om machines klinkt dat in eerste instantie wellicht wat abstract, maar Festool geeft er concrete invulling aan. Het bedrijf doet dat zowel in zijn productontwikkeling als in zijn eigen bedrijfsvoering.

“Heel belangrijk daarin is dat je machines niet al na een jaar hoeft weg te gooien. Onze machines gaan minimaal acht tot tien jaar mee. Dat is onderdeel van onze merkbelofte. En als er al iets mee is, zijn ze goed te repareren”, zegt Remko Dorreman, customer experience manager bij Festool Nederland.

FSC-gecertificeerd

Daarnaast kiest Festool er voor om alleen hout, papier en karton te gebruiken dat FSC-gecertificeerd is en dus voldoet aan hoge eisen van milieubeheer. Dat geldt voor hout dat in sommige machines wordt toegepast, maar ook voor bijvoorbeeld het karton in filterzakken. Tevens gaat Festool de plastic verpakkingen van onderdelen en toebehoren vervangen door FSC-gecertificeerd karton. En uiteraard draagt de bekende Festool Systainer al dertig jaar lang bij aan duurzaamheid. De eigen machinekoffers zorgen niet alleen voor handig transport, maar besparen ook op verpakkingsmateriaal en dragen bij aan een langere levensduur van de machines.

Een belangrijk thema in duurzaam bouwen is de emissieloze bouwplaats. Festool pakt dat thema op met onder meer de recente ontwikkeling van het Sys-PowerStation. Dit is een ‘koffer vol met energie’ waardoor machines op snoer een hele dag kunnen draaien, vertelt marketing manager Arjan Graafland.

Daarnaast verduurzaamt Festool de eigen bedrijfsvoering. “In Duitsland hebben we een nieuwe fabriek geopend waarvan het dak vol gelegd is met zonnepanelen. Dat draagt bij aan een lagere milieufootprint. Daarbij: doordat wij in Duitsland produceren hoeven onze machines niet vervoerd te worden vanuit het Verre Oosten”, zegt Graafland. “Die duurzaamheid geldt niet alleen voor onze eigen bedrijfsvoering, maar ook al onze toeleveranciers beoordelen we daarop”, vult Dorreman aan.

Veilig en gezond

Festool wil met nieuwe producten een innovatieve koploper blijven op het gebied van duurzaamheid, maar ook met betrekking tot de thema’s veiligheid en gezondheid. Gezond en veilig werken draagt eraan bij dat mensen langer kunnen blijven doorwerken en verlaagt het ziekteverzuim. Graafland: “Denk bijvoorbeeld aan onze stofzuigers. Hiermee kan een schilder schuren zonder fijnstof in te ademen. De tegelzetter kan hiermee zelfs binnenshuis zijn tegels op maat maken. Dat is ook nog eens veel efficiënter dan steeds naar buiten te moeten lopen.”

Ook bij de ontwikkeling van schuurmachines en zaagtafels spelen de thema’s veiligheid en gezondheid een grote rol. Dorreman: “Met onze schuurmachines kun je een hele dag schuren zonder dat je last krijgt van je pols door de trillingen. En in onze zaagtafel TKS 80 zit geïntegreerde SawStop-AIM-technologie; dit zorgt ervoor dat het zaagblad wegklapt zodra je er met de vingers te dichtbij komt.” Om veilig en gezond werken te stimuleren, heeft Festool trainingscentra in Dalfsen en Waddinxveen.

Een nieuwe ontwikkeling hierin is het exoskelet dat Festool samen met zusterbedrijf exoIG ontwikkelt en dat volgend jaar op de markt gaat komen. “Dat is echt next level als het gaat om het ontlasten van mensen. Het exoskelet is breed inzetbaar en is vooral gericht op het werken boven je schouders.”

Even sterk als de snoervariant

Tot slot is er het belangrijke thema van de accutransitie. “Met 18 en 36 Volt bieden we inmiddels dezelfde performance als een machine op 220 Volt. Het moment dat een accumachine minder sterk en duurzaam was dan een snoervariant zijn we wel voorbij”, stelt Graafland.

En wie dat niet gelooft, kan het risicoloos uitproberen. “Want wij geven bij registratie drie jaar lang all-inclusive garantie op onze machines, inclusief accu’s en zelfs alle slijtageonderdelen als koolborstels en lagers. Zonder kleine lettertjes”, zegt Dorreman. “Waarmee we terug zijn bij de langdurige duurzame inzet van machines, wat onderdeel is van onze merkbelofte.”  

Dit artikel is partnercontent van Festool.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.