#Bouwsector

Finalisten Arboprijs bekend

De Arboprijs wordt elk jaar door FNV Bouw uitgereikt aan een uitvinding die de arbeidsomstandigheden aantoonbaar beter maakt. Inmiddels zijn de vier finalisten van 2014 bekend:

Houder voor gasbrander

Frank de Keijzer van dakdekkersbedrijf Kewodak bedacht een standaard waar een gasbrander in geplaatst kan worden. Het idee komt van de voormannen van het bedrijf. “Tijdens zijn werk moet een dakdekker veelvuldig zijn brander loslaten. Maar waar laat je die brander op een veilige manier?” aldus De Keijzer. De oplossing: een soort microfoonstandaard voor de brander. Niet alleen handig om de brander veilig op te hangen, maar de dakdekkers hoeven ook minder te bukken.

Tilhulp

René Singels van Multi-Grip Europe bedacht een tilhulpmiddel voor rechtstandig heffen en dragen van zware objecten, goederen en materialen. Volgens Singels zijn er nog niet veel slimme tilhulpmiddelen en daarom bedacht hij met zijn schoonvader een oplossing. De tilhulp zorgt voor minder fysieke belasting, is mobiel en breed inzetbaar.

Veilig op- en afstappen

Ze zagen te vaak mensen vallen tijdens het werk en daarom bedachten Jeroen van der Werf en Ralf Heeremans de Powerstairs, een veilig hulpmiddel voor het op- en afstappen van kamer- en/of vouwsteiger. “De fysieke belasting van de gebruiker wordt nu enorm gereduceerd”, zeggen de bedenkers. “In plaats van te moeten klimmen door een lastig luikje van de steiger. Vaak wordt ook buitenom geklommen. Dit hulpmiddel voorkomt dat. En het voorkomt veel ongelukken.”

Handyhook

Ger de Weerd, zelf schilder geweest, bedacht de Handyhook voor makkelijker, veiliger en plezieriger werken op de ladder. De Handyhook is een stevig plateau, waar het emmertje in past en waar het hengsel niet meer in de weg zit. Het loshangende haakje is nu verleden tijd. Volgens de bedenker is de Handyhook ook handig voor het schoonmaken van dakgoten en voor de doe-het-zelver.

De prijs wordt vrijdag 19 december uitgereikt. De winnaar krijgt 10.000,- euro voor het verder uitwerken en vermarkten van het idee. De prijs wordt om het jaar uitgereikt; in 2012 won de Multibuddy.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.