Partnercontent
#Bouwsector

Flinke investeringen in woningbouw

De afgelopen twee jaar is de woningmarkt behoorlijk oververhit geraakt. Daarom zijn in dit jaar veel gemeenten in Nederland aan de slag gegaan om hun woningvoorraad te inventariseren. Vooral in de Randstad maar  ook provinciehoofdsteden bleek een flink tekort aan koop- en huurwoningen. De gemeentelijke politiek en de ambtenaren die woningbouw in hun portefeuille hebben gingen vervolgens flink aan de slag met plannen voor de korte en middellange termijn.

Langer thuis

De conclusie was dat er tienduizenden huizen bijgebouwd moeten worden om de woningnood op termijn terug te brengen. Daar de overspannen markt is het bijvoorbeeld voor starters bijna onmogelijk om tegen een redelijke prijs een fatsoenlijk huis te kopen. Zo vinden studenten en starters zeer moeilijk een appartement, kamer of woning. Noodgedwongen blijven studenten tegenwoordig veel langer in huis wonen. Moeder kookt soms tot de dertigste verjaardag het heten. Als je zo lang als jongere in huis woont ben je ook wel eens uitgekeken op de gedateerde badkamer tegels en wil je zelf je appartement helemaal in kunnen richten met trendy sanitair en luxe keuken.

Woningnood

Om aan alle woningnood op elk vlak een eind te maken moet er volgens de politieke partijen een eenmalig woningfonds komen om die nood te bestrijden. Hiervoor zou een minister van Wonen aangesteld worden die sneller maatregelen kan nemen en daardoor overeenkomsten kan sluiten met lagere overheden die vervolgens sneller een vergunning kunnen afgeven. Hierdoor kan er sneller op nieuwe bouwlocaties worden begonnen. Het gevolg zal zijn dat er meer bouwvakkers hun werkschoenen aan zullen moeten trekken en daar waar nodig meer nieuwe vakmensen opgeleid.

1 miljoen meer huizen

In de uitgelekte plannen staat volgens de Volkskrant ook dat het kabinet wil dat er per 2030 1 miljoen nieuwe woningen zijn gerealiseerd. Hiervoor zijn 14 grootschalige projecten aangewezen. Binnen die projecten moeten vooral ouderenwoningen, starterswoningen, middenkoop en middenhuur gerealiseerd worden.

Geen verhuurdersheffing meer

Een volgende punt van het concept gaat over de verhuurdersheffing. Volgens de mogelijke coalitiepartijen moet deze verminderd worden of zelfs tot nul gereduceerd. Het is woningbouwcorporaties al lang een doorn in het oog dat ze deze verhuurdersheffing moeten betalen. Hierdoor zijn er steeds minder sociale huurwoningen beschikbaar voor bewoners met een kleine portemonnee.  CDA en VVD zetten in de toekomst in op het geheel later vervallen van deze heffing. Indien corporaties gaan investeren in verduurzaming van woningen dan mogen ze dat bedrag van de heffing aftrekken.

Huurhuis kopen

Bij veel woningbouwverenigingen is het voor de huurder nu onmogelijk om het huis waarin ze wonen te kopen. Dit zou voor starters een mooie optie zijn om een eerste woning te bemachtigen. Door de verkoop krijgen woningcorporaties meer geld in kas, dat ze vervolgens weer kunnen investeren in verduurzaming of nieuwbouw. Bovenstaand plan kan waarschijnlijk op enthousiasme rekenen van CDA en VVD.

Dit artikel is partnercontent van Schoenen.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.