#Bouwsector

FNV: ‘1,5 meter niet door alle bouwers nageleefd’

FNV-onderzoek onder ruim 1000 bouwers wijst uit dat 36 procent zich niet aan de RIVM-afstandsregel van 1,5 meter kan houden. De vakbond wil daarom dat de Inspectie SZW gaat controleren en handhaven.

“De anderhalvemeter-economie is op dit moment een feit, dus beschermende maatregelen voor werknemers zijn nog steeds hard nodig”, zegt Peter Roos FNV-bestuurder Bouw en Wonen. “Ook willen we dat de arbeidsinspectie gaat controleren en handhaven.”

FNV Bouwen en Wonen deed onderzoek naar de werkervaringen van werknemers in de bouw. Aan het onderzoek hebben ruim duizend mensen meegedaan, zowel leden als niet-leden van de FNV. De meeste deelnemers vallen onder de cao Bouw en Infra en de cao Woondiensten.

Protocol aangescherpt
Twee weken geleden is het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ nog aangescherpt om te zorgen voor veiligere werksituaties in de bouw. In de praktijk blijkt dat veel werkgevers en werknemers zich niet aan het protocol houden, of dit niet kunnen.

“Het 1,5 meter afstand houden en handen wassen gaat niet goed. Zo vertellen teveel mensen in het onderzoek dat er te weinig voorzieningen aanwezig zijn om bijvoorbeeld op goede wijze hun handen te kunnen wassen”, zegt Roos.

Strenger naleven
“Uit het onderzoek blijkt dat regels veel strenger moeten worden nageleefd en gehandhaafd om te kunnen blijven doorwerken”, stelt Roos. 64 procent van respondenten zegt dat hun werkgever de coronacrisis heel serieus neemt. Toch zegt 14 procent van de werknemers dat dit bij hun werkgever niet het geval is. Bij 19 procent van de respondenten van de bedrijven zijn geen passende maatregelen getroffen. Volgens 23 procent worden maatregelen uit het protocol niet nageleefd.

Flexkrachten weggestuurd
Flexwerkers en uitzendkrachten worden volgens een kwart van de respondenten weggestuurd bij hun werkgever. Respondent schreef: “Ik ben zelf een uitzendkracht. En ik heb al meegemaakt dat bij een bouwbedrijf waar ik aan het werk was, alle inleenkrachten zijn weggestuurd…”

Reizen
In het aangescherpte protocol staat de afspraak om alleen te reizen en als dat echt niet kan de 1,5 meter afstand aan te houden tijdens de reis. Het lukt 76 procent van de respondenten om voldoende afstand te houden. Bij 11 procent lukt dit niet of nauwelijks. Ook blijkt uit het onderzoek dat ruim de helft van de deelnemers nu alleen naar het werk reist. 40 procent reist met twee personen naar het werk.

2 reacties op “FNV: ‘1,5 meter niet door alle bouwers nageleefd’

 1. Toch schering en inslag in de bouw, zeker bij de kleine en middelgrote bedrijven.
  We doen het zoals het kan in plaats van hoe het moet.
  Het lijkt soms wel de nationale sport om regels en afspraken te ontduiken.
  Dit is niet alleen met Corona regels!

 2. FNV-onderzoek onder ruim 1000 bouwers wijst uit dat 36 procent zich niet aan de RIVM-afstandsregel van 1,5 meter kan houden. De vakbond wil daarom dat de Inspectie SZW gaat controleren en handhaven.

  “…kán houden…” en daarom controleren en handhaven. Top! Lekker scoren dus.

  Gelukkig wordt het gedurende het stuk iets verder uitgediept. Benieuwd overigens wanneer de eerste inspecteur wordt aangetroffen met Corona verschijnselen. “Leuk” als die meerdere bouwplaatsen heeft bezocht…

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.