#Bouwsector

FNV: Beperk risico’s werken in de hitte

Om de huidige hitte zo goed mogelijk door te komen, adviseert FNV Bouwen & Wonen werknemers in de bouw om zoveel mogelijk in de schaduw te werken en de werkplek af te schermen voor de zon.

FNV bezocht dinsdag 25 juli verschillende bouwplaatsen in Friesland. Medewerkers deelden op locaties in Heerenveen, Sneek, Oppenhuizen, Leeuwarden en Harlingen flesjes water en zonnebrandcrème uit en gaven voorlichting over werken in de hitte. Een actie die werd ingegeven omdat het deze week nog warmer wordt dan de afgelopen periode en de Bouwvak in regio Midden en zeker in regio Noord nog wel even op zich laat wachten.

Werknemers

Naast het zoeken of creëren (afschermen) van schaduw, adviseert FNV Bouwen & Wonen werknemers vaker rustpauzes te houden in een koele ruimte. Het dragen van koelvesten, koelpetten met nekflap en een zonnebril wordt ook aangeraden. Waar mogelijk moet zwaar en intensief werk worden vermeden en natuurlijk moet men voldoende water drinken.

Tussen 12.00 en 15.00 uur moet de zon zoveel mogelijk worden vermeden. Verder adviseert de FNV mensen in de bouw om zich iedere 2 uur in te smeren met een zonnebrandcrème, minimaal factor 20. Als een werknemer in de bouw tijdens het werk duizelig of misselijk wordt of hoofdpijn krijgt, meteen de koelte opzoeken is het dringende advies.

Werkgevers

Werkgevers kunnen ook veel doen om het werk veilig, verantwoord en dragelijk te maken en houden, bijvoorbeeld door een tropenrooster in te voeren, suggereert FNV Bouwen & Wonen. De werkdag begint dan om 05.30 uur. Verder door tijdens het werk extra pauzes in te lassen op een koele plaats, te zorgen voor extra water en koele dranken en uitstel te geven voor zwaar werk.

Werkgevers kunnen werknemers in de bouw de tijd geven om vaker te douchen en zich om te kleden. Apparaten die veel warmte afgeven, moeten zoveel mogelijk uitgezet worden en er kunnen extra ventilatoren worden geplaatst.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.