In navolging van een sterke toename van het aantal vergunningen voor nieuwbouwprojecten, is de werkvoorraad in de utiliteitsbouw in augustus met zeven tiende maand gestegen naar 9,8 maanden. Dat blijkt uit de meest recente conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw.
De werkvoorraad van de utiliteitsbouw nadert hiermee het niveau van de woningbouw. De orderportefeuille in de woningbouw is met een tiende maand gestegen naar 10 maanden. De totale orderportefeuille in de burgerlijke en utiliteitsbouw kwam hiermee uit op een niveau van 9,9 maanden, een stijging van drie tiende maand ten opzichte van juni.
Orderportefeuille
In de grond-, water- en wegenbouw daalde de werkvoorraad naar 6,2 maanden, een afname van vijf tiende maand. De orderportefeuille in de wegenbouw daalde met twee tiende maand tot 5,5 maanden, terwijl de orderportefeuille van de grond- en waterbouw in twee maanden met zeven tiende maand afnam tot 7,0 maanden. De werkvoorraad in de totale bouw is hiermee uitgekomen op 8,9 maanden, een toename van een tiende maand ten opzichte van juni.
Onderhanden werk
Ongeveer 60% van de bouwbedrijven gaf aan geen stagnatie in onderhanden werk te ondervinden. Ruim één op de tien bouwbedrijven ondervond stagnatie als gevolg van onvoldoende personeel en bijna één op de tien bedrijven als gevolg van materiaaltekorten. In de burgerlijke en utiliteitsbouw waren tekorten aan personeel en materiaal de belangrijkste redenen voor stagnatie in onderhanden werk. Voor de grond-, water- en wegenbouw was dit een tekort aan orders.
Verwachtingen
Ruim zes op de tien bedrijven beoordelen hun huidige orderpositie als normaal, ongeveer 30% van de bedrijven beschouwt de positie als groot. Ruim zeven op de tien bedrijven verwacht geen personeel aan te trekken, ruim twee op de tien bedrijven verwachten extra personeel in dienst te nemen. Circa 55% van de bedrijven verwacht dat de tarieven zullen stijgen, terwijl de rest verwacht dat de tarieven gelijk blijven.
Deze meting door het Economisch Instituut voor de Bouw is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Ongeveer 300 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden verleenden hieraan hun medewerking.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.