#Bouwsector

Fresh-r wint prijsvraag Mitros over gezond wonen

De ventilatie-oplossing van Fresh-r heeft de prijsvraag 100%GZND Wonen van corporatie Mitros gewonnen. De mede door TNO ontwikkelde oplossing BRITT +1 werd tweede. Mitros, dat 30.000 woningen beheert, gaat met beide systemen pilots uitvoeren.

Uit 28 inzendingen werden vier partijen genomineerd. De opdracht was: kom met een oplossing die garandeert dat huurders na een renovatie een gezond en aangenaam binnenklimaat hebben. Een woning met een gezonde luchtkwaliteit zonder tocht, vocht en schimmel. De finale was woensdag 30 mei in De Fabrique in Utrecht, waar een jury onder leiding van Marjet Rutten de winnaars koos.

Decentrale unit met koperdraadwisselaar

De winnaar is een consortium van Fresh-r, Vaventis, Cevesin Installatiebureau, Adviesbureau Inhealth, Kristinsson Architecten en Bouw- en renovatiebedrijf Reinbouw. De basis voor de inzending  is het Fresh-r ventilatiesysteem dat sinds drie jaar op de markt is.  De decentrale unit wordt in of op een buitenmuur of venster geplaatst, waardoor muffe en vochtige warme lucht van binnen naar buiten geblazen wordt en verse lucht door de ingebouwde warmtewisselaar voorverwarmd naar binnen komt. Fijnstof worden afgevangen door de koperdraad unit en voor fijner fijnstof kan een extra filter geplaatst worden. De Fresh Forward ventilator zorgt voor doorstroming tussen verschillende ruimtes. CO2, luchtvochtigheid en fijnstof sensoren sturen zowel de Fresh-r als de Fresh Forward aan. Het volume kan ook aangepast worden indien gewenst en via een app krijgt de bewoner inzicht in de resultaten.

Fresh-r won overigens eerder dit jaar ook al een prijs op een internationale passiefhuisbeurs in München.

Bijmengen over binnendeuren

De tweede plek ging naar het consortium BBRIT+1, waarin BAM Energy Systems, Brink Climate Systems, Renson, Interduct Groep, TNO en 5plus1 zijn verenigd. De kern is een nieuw ventilatiesysteem waarop deelnemende partner TNO het patent heeft. Al dan niet in combinatie met een conventioneel balansventilatiesysteem, maar dan voorzien van intelligente regeling met sensoren op basis van de binnenluchtkwaliteit. Bij het systeem zorgt een ventilatie-unit met warmteterugwinning in de centrale gang voor de toevoer van verse, fijnstof gefilterde en voorverwarmde buitenlucht. Omdat de verse lucht niet via de gevel van de verblijfsruimten binnenkomt, maar wordt bijgemengd over de binnendeuren, ervaart de bewoner geen tocht. Vanuit de gang verspreidt de verse lucht zich naar de andere ruimten in de woning.

CO2-regeling

De CO2-regeling, op vertrekniveau, regelt automatisch het ventilatiesysteem en de afzonderlijke mengventilatoren per vertrek. Een effectieve luchtafzuiging in de badkamer en de keuken zorgt voor een betere afvoer van vocht en kookluchtjes. Er wordt automatisch geventileerd als daarom gevraagd wordt. Hierdoor zijn geen acties van de bewoners meer nodig. Een demo opstelling van het systeem is gebouwd bij Unifan in Almere. Een eerste versie van het ventilatiesysteem wordt ingebouwd in het NeroZero lab in Heerhugowaard. Daar wordt het systeem verder getest en geoptimaliseerd.

Een voorbeschouwing met de vier finalisten was al te lezen in het mei-nummer van Aannemer.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.