#Bouwsector

Blog: Gaat de Wkb nu wél in?

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

De afgelopen zes jaar heb ik regelmatig geschreven over de datum van de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. In 2017 bijvoorbeeld was de prognose dat de wet in januari 2018 in zou gaan. Het is nu 2022 en de inwerkingtreding van de wet staat gepland voor 1 januari 2023, maar wederom zijn er onzekerheden. Hieronder een korte update.

Zoals ik begin van het jaar schreef is de wet ‘erdoor’ bij de Tweede Kamer. Hierna moet de Eerste Kamer haar goedkeuring geven. Dat station is nog niet helemaal vlekkeloos gepasseerd. De afgelopen maanden zijn er diverse debatten geweest waarin de minister nadere uitleg heeft gegeven over de inwerkingtreding. De Wet kwaliteitsborging maakt namelijk onderdeel uit van de nieuwe Omgevingswet. Deze nieuwe Omgevingswet zou onder meer 26 andere wetten moeten bundelen voor een duidelijker en efficiënter systeem.

Zoals gezegd zijn er twijfels bij de Eerste Kamer of de inwerkingtreding van de nieuwe wet wel zonder problemen kan verlopen. Men twijfelt er bijvoorbeeld aan of het aantal oefenprojecten voldoende is om alle obstakels te (h)erkennen en weg te nemen. In datzelfde kader zijn er ook nog niet veel mensen bekend met de nieuwe wetgeving en dat maakt het vooruitzicht op een soepele start niet rooskleuriger. De grootste twijfels lijkt men te hebben bij het benodigde ICT-systeem voor de nieuwe Omgevingswet.

Voor afgelopen zomer is er een ‘goedkeuring onder voorbehoud’ afgesproken. Dat wil zeggen dat de wet doorgaat tenzij iets niet in orde is en dat ‘iets’ is in dit geval dus het bewuste ICT-systeem. In september komt een rapport uit over de status van dit systeem, waarna de EK op zijn laatst in oktober kan besluiten over wel of niet doorgaan van de wet.

“De Eerste Kamer besluit uiterlijk in oktober over wel of niet doorgaan van de Omgevingswet”

Afgelopen augustus echter kwam nog een bericht uit dat de EK van mening is dat ze verkeerd is geïnformeerd over de voortgang van de voorbereidingen voor het ICT-systeem. Uit Interne notulen is gebleken dat de ontwikkeling niet zover op planning liep als werd geschetst in een kamerbrief.

Vooralsnog staat het moment voor besluitvorming, wel of geen doorgang, dus gepland voor oktober. Wij zijn benieuwd wat de laatste ontwikkelingen hier voor invloed op hebben gehad. In de tussentijd: Ga vooral ook oefenen! Want het is op meerdere fronten zeer nuttig en hoeft zeker geen grote investering te zijn.

(Bron: https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/de-jonge-informeerde-eerste-kamer-fout-over-dso)

Deze column is gepubliceerd in Aannemer 2022-06.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.