#Bouwsector

Gebruikers prefab: aandeel prefab-projecten groeit

Van de partijen in de bouwketen heeft gemiddeld 69% wel eens met prefab toepassingen gewerkt. Partijen die momenteel met prefab werken, geven aan dat dit in 48% van de projecten het geval is. Dit blijkt uit het BouwKennis Jaarrapport 2015/2016.

De aandacht voor prefabricage in de bouw neemt nog altijd toe. De beoogde voordelen als een snellere bouwtijd en vermindering van faalkosten passen dan ook bij de vraagstukken waar de bouwketen momenteel mee worstelt.

Rapportage

Het Bouwkennis Jaarrapport 2015/2016 schenkt aan de hand van het hoofdstuk ‘Prefab in de B&U-sector’ aandacht aan dit fenomeen. De mening en het gedrag van de bouwkolom rondom het industrialiseren van het bouwproces wordt in kaart gebracht. Daarnaast komt het beslissingsproces rondom prefab aan bod en wordt een marktschets gegeven van de totale markt van prefab materialen.

Gebruik prefab

In het hoofdstuk wordt tevens stilgestaan bij de vraag hoeveel partijen binnen de bouwketen al eens prefab heeft gebruikt. Deze vraag is sectorbreed voorgelegd aan ontwikkelaars, bouwmanagement- en adviesbureaus, architecten, hoofdaannemers B&U, onderaannemers en installateurs. Van deze partijen geeft gemiddeld 69% aan wel een prefab te hebben gebruikt.

Prefab-projecten

Aan de bedrijven die wel eens prefab hebben gebruikt, is doorgevraagd in hoeveel procent van hun projecten zij in het afgelopen jaar prefab hebben toegepast. Het blijkt dat dit in bijna de helft (48%) van de projecten het geval is geweest. Dezelfde prefab-gebruikers verwachten dat dit aandeel in 2020 opgelopen is naar 61%. Een stijging van 13%-punt.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.