#Bouwsector

Geen handhaving Wet DBA per 1 oktober

Het verlossende antwoord voor wie zich afvraagt of de Belastingdienst per 1 oktober gaat handhaven op de Wet Deregulering beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA): dat is niet het geval. Het kabinet wacht op de uitkomsten van de webmodule pilot.

Het was lange tijd stil rondom de Wet DBA. De vervanger van de VAR, die schijnzelfstandigheid moet voorkomen, staat sinds de invoering op 1 mei 2016 ‘on hold’. Er is weliswaar een webmodule gelanceerd die bepaalt of sprake is van een dienstbetrekking of niet, maar dat betreft een proef. En er geldt een beperkt handhavingsbeleid vanuit de Belastingdienst.
Na afloop van de pilot webmodule en de evaluatie beslist het kabinet op welk moment de handhaving wordt opgestart. In een brief aan de Tweede Kamer meldde staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief vorig jaar november dat dat op z’n vroegst 1 oktober 2021 is. Die datum komt steeds dichterbij. Veel grote opdrachtgevers willen alle risico’s mijden en zijn begonnen de contracten met zzp-ondernemers tegen het licht te houden. Met veel onrust tot gevolg.

Eerst meer inzicht

Diverse zzp-belangenbehartigers vroegen Vijlbrief per brief onlangs om duidelijkheid. En ook in de Tweede Kamer wilde men antwoord op de vraag of er per 1 oktober nou wel of niet wordt gehandhaafd op schijnzelfstandigheid. Niet, luidde zijn antwoord tijdens het laatste debat voor het zomerreces.
Want het zogeheten handhavingsmoratorium loopt niet af op 1 oktober. Het loopt minimaal tot oktober en dan wordt gekeken wat te doen. De staatssecretaris wil echt eerst de uitkomsten van de pilot met de webmodule afwachten. Op basis daarvan moet namelijk meer inzicht ontstaan in de kwalificatie van arbeidsrelaties. Maar ook in de mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico’s en de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties.

Wél boete

De Belastingdienst kan overigens wel in actie komen tegen ‘kwaadwillende’ ondernemers. Wie ‘opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan omdat je weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking’, krijgt een boete. Hetzelfde geldt als je de aanwijzingen van de Belastingdienst niet opvolgt. Eind 2020 bleek uit een voortgangsreportage dat de fiscus nog geen enkel kwaadwillend bedrijf heeft ontdekt.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.