#Bouwsector

Blog: Geen stageplaats krijgen vanwege gender of achtergrond?

Het tekort aan arbeidskrachten is vooral in de bouw een groot en structureel probleem. Daardoor worden veel arbeidsmigranten aangetrokken om de ambities in de bouw te helpen waarmaken, waarbij ook betaalbaarheid voorop staat. Binnen het MBO ligt veel potentieel. In Nederland hebben we 36 leer/werkbedrijven waar leerlingen worden opgeleid voor een mooie carrière in de bouwsector. Van het grootste belang is dan ook dat deze leerlingen worden begeleid op interessante stageplaatsen, door mensen die dat ook kunnen. Deze leerlingen zijn een afspiegeling van onze (multiculturele) maatschappij. En is dat erg? De voertaal op de bouwplaatsen die wij zien bij Bewuste Bouwers is steeds vaker Pools, Roemeens en Bulgaars. Dat is niet vanuit luxe, maar vanuit pure noodzaak omdat we zelf onvoldoende vakmensen hebben. 

Wetenschappelijk Onderzoek

Nu is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan door het Verweij-Jonker Instituut naar discriminatie op basis van gender, achtergrond en afkomst bij het vinden van een stageplaats. Dit onderzoek is gehouden onder honderden jongeren in de regio Utrecht. Niet is vastgesteld of de resultaten representatief zijn voor heel Nederland, maar in de onderzochte regio blijkt dat een kwart van de MBO-leerlingen discriminatie ervaart bij de zoektocht naar een stageplaats, ook in onze sector. En wie doen we hiermee tekort? 

Stapeling van problemen

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het succesvol kunnen bouwen. Er zijn zaken waar we vanuit de bouwsector weinig of geen invloed op hebben. Maar het opleiden in de praktijk van mensen die de wens hebben om in de toekomst de bouwsector te helpen versterken, een vak te leren, kennis op willen doen van ervaren bouwers, dat kunnen we wel zelf. En daar hebben we dus wat te doen. Ondanks alle problemen waarmee de bouw zich geconfronteerd ziet. En middels deze column roep ik dan ook op om hier een slag in te gaan maken. Kijkend naar de behoefte die we hebben aan goede, ambachtelijk opgeleide mensen, zijn we het in de bouw aan onszelf verplicht om hier verantwoording in te nemen en de generatie die nu van school komt onder onze hoede te nemen zodat zij kunnen helpen met bouwen voor de toekomst. Zullen we dat ‘bewust’ oppakken?

Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.