#Bouwsector

Gelijktrekken die hap!

Het kan toch niet waar zijn dat in zo’n economie als de onze, met zo’n slechte bouwsituatie, we allemaal achter de feiten aan blijven lopen? Het is natuurlijk logisch dat Bartosz hier komt werken als timmerman, Wiktor als metselaar en Dawid en Szymon als Januszje-vanalles.

Ze wonen samen in een pension, vakantiehuisje of goedkoop huurhuis. Ze doen dit allemaal om hun gezin in Polen of andere Oost-Europese landen te onderhouden. Als we in hun schoenen zouden staan, zouden we toch immers hetzelfde doen, nietwaar? Deze mensen worden uitgebuit en onderbetaald, maar tegelijkertijd wordt West-Europa steeds meer bevolkt door welwillende, slecht opgeleide arbeiders. Echter, hier hebben we te maken met onze eigen goed opgeleide mensen die nu thuis zitten, droog brood eten en hun hypotheek niet of nauwelijks kunnen betalen.

Jan de Vries heeft jarenlang bij dezelfde baas gewerkt, altijd hard aan de weg getimmerd, letterlijk en figuurlijk. Nu is hij zijn baan kwijt, hij is te oud en dus te duur. Nu zit hij thuis in de WW, niemand wil hem meer hebben. Waarom? Er zijn aannemers die zich laten verleiden om prijzen neer te leggen waar de honden geen brood van lusten, omdat zij goedkope Oost-Europeanen inhuren. Het was toch één Europa? Allen voor één? En één voor allen? Volgens mij slaat de Europese Unie de plank hier volledig mis!

Janusz verdient hier zijn geld, maar geeft het uit in Polen. Dit raakt onze economie twee keer. Arbeiders hier laten werken uit andere Europese landen daar ben ik voor, maar wel in een Europa met gelijke regels en wetten, zodat iedereen gelijke kansen heeft, waar dan ook in Europa.

Trek eerst eens alle sociale lasten gelijk, zodat ieder zich moet bewijzen in zijn vakmanschap en niet wordt afgerekend op te dure sociale lasten. Dat dit niet even snel geregeld kan worden, lijkt logisch. Maar voer dan een tijdelijke belasting in voor Europese burgers die in een gastland gaan werken en trek zo de kosten van alle lasten gelijk. Kijk en daar zouden ze in Brussel eens over na moeten denken. Oftewel gelijktrekken die hap!

1 reactie op “Gelijktrekken die hap!

  1. Geweldig goed opgeschreven! Wij, de werkenden, weten wel waar de schoen wringt. Wanneer dringt het tot de regentenkliek door?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.