#Bouwsector

Geluidseis buitenunits: max 45 dB op erfgrens

De geluidseis voor buitenunits van warmtepompen krijgt steeds duidelijker vorm. Overdag mag een unit straks maximaal 45 dB produceren op de erfgrens. ’s Avonds en ’s nachts is dat 40 dB.

Dat is het compromis dat een werkgroep van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de installatiebranche en de fabrikanten heeft bereikt.

Geluid

Het geluid van buitenunits moet aan banden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is al sinds de zomer van 2018 bezig om hier regels aan te stellen. Vorig jaar werd bekend dat het geluid op de erfgrens niet meer dan 40 dB mag bedragen, met nog een aftrek voor tonaliteit van 5 dB, wat effectief neerkomt op 35 dB.

Een onhaalbare drempel, oordeelden veel fabrikanten en Techniek Nederland. Om aan deze eis te kunnen voldoen, zouden onacceptabel hoge kosten gemaakt moeten worden.

Dag en nacht

Na een eerste consultatieronde besloot het ministerie al tot onderscheid tussen dag- en nachtbedrijf. Overdag mag de buitenunit meer geluid maken. Dan kan bijvoorbeeld warmtapwaterbereiding overdag (van 7.00 tot 19.00 uur) plaatsvinden en wellicht ook zoveel mogelijk de ontdooicycli. ’s Nachts snort de buitenunit dan stilletjes door.
Het geluidsniveau ’s nachts is nu bepaald op 40 dB. Overdag is 45 dB toegestaan.

Tonaal geluid

De eisen rond tonaliteit worden soepeler. Tonaal geluid bevat één of meer zuivere tonen, wat bijvoorbeeld klinkt als fluiten, piepen, gieren, janken of brommen. Met extra hinder tot gevolg. In het oorspronkelijke voorstel zou elke buitenunit die ook maar enigszins tonale frequenties produceerde, ‘beboet’ worden met 5 dB.

Hiervoor in de plaats komt nu een nieuwe methode die buitenunits indeelt in meerdere categorieën, al naar gelang de hoeveelheid tonale geluiden die ze produceren. Tot 2024 zijn er twee manier toegestaan voor het meten van die tonaliteit. Een internationale methode (NEN-ISO 1996-1:2016) en een Europese Zwitserse methode (DIS47315/150257), die ook gebruikt wordt in Duitsland.

Bij de Zwitserse methode worden drie stappen geïdentificeerd, met tonaliteitscorrecties van 0 dB, 3 dB en 6 dB. De tweede, internationale methode hanteert bij de tonaliteitscorrectie stappen van 1 dB, van 0 dB tot en met 6 dB.

Reageren

Op het nieuwe voorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan tot 22 mei worden gereageerd, op de consultatiesite van de overheid. De geluidseis voor de buitenunit van warmtepompen gaat op 1 januari 2021 in.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.