#Bouwsector

‘Gespoten PURschuim is veilig’

Gespoten PURschuim kan veilig worden toegepast in kruipruimtes. Tot die conclusie komt het Kennisplatform Gespoten PURschuim op basis van onderzoek door ingenieursbureau RPS.

RPS deed in 7 woningen onderzoek voor, tijdens en na het aanbrengen van gespoten PUR in de kruipruimte. Er werden daarbij geen gezondheidsrisico’s gemeten. Deze resultaten bevestigen volgens het platform eerder onderzoek door TNO. RPS concludeert daarnaast dat de maatregelen die de industrie heeft genomen om de veiligheid te garanderen, voldoende zijn. Lees hier het volledige bericht van het kennisplatform.

Overgevoelig voor isocyanaten

Een kanttekening maakt het platform wel: mogelijk is een zeer kleine groep mensen door herhaaldelijke beroepsmatige blootstelling overgevoelig geworden voor isocyanaten (een soort chemicaliën). Het zou gaan om 0 tot 6 gevallen per jaar volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Deze mensen zouden ook bij blootstelling aan hele lage concentraties isocyanaten klachten kunnen krijgen. RPS raadt deze mensen aan een andere isolatiemethode te kiezen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Reactie op klachten

Het onderzoek is een reactie op eerder gemelde gezondheidsklachten die door gespoten PUR zouden zijn ontstaan. Minister Blok kondigde toen nader onderzoek aan.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.