#Bouwsector / Partnercontent

Goedkoper vrijstaand huis bouwen: 4 opties

Iedereen wil natuurlijk wel een vrijstaand huis, maar als je er nu een moet kopen past dat voor velen niet in het budget. Een alternatief is grond kopen en zelf bouwen, maar ook dat is momenteel een prijzige aangelegenheid. Op welke manieren kan men alsnog relatief goedkoop een vrijstaand huis bouwen?

Woning casco opleveren

Mensen die een vrijstaande woning willen laten bouwen, maar een beperkt budget hebben, kunnen overwegen om niet alles uit te besteden. Als aannemer kun je namelijk een woning casco opleveren, met andere woorden: niet compleet afgewerkt. Opdrachtgevers kunnen hiermee enkele tienduizenden euro’s besparen, hoewel ze natuurlijk nog wel zelf voor de uiteindelijke afwerking moeten zorgen. Dat gaat dan om afwerking met gipsplaten, binnenwanden en binnendeuren, afwerken van aansluitingen en het sanitair en tegelwerk.

Cataloguswoning

Hoe zeer een op maat gemaakte woning natuurlijk een droom kan zijn die je laat uitkomen, is die route langs een architect wel de duurdere weg. Niet alleen vanwege de architect, maar ook omdat je als aannemer dan waarschijnlijk meer rekent voor de realisatie. In plaats van een unieke woning, kan men ook kiezen een cataloguswoning die dan misschien niet uniek is, maar net zo goed aan de wensen kan voldoen. Ook deze woningen zijn nog naar smaak aan te passen, bijvoorbeeld door het gebruik van een andere kleur steen of het toevoegen van een dakkapel.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Meerwerk zelf uitvoeren

Een aannemer verdient vaak goed op het uitvoeren van meerwerk, zoals het aanleggen van extra stopcontacten, het verleggen van lichtpunten of het verplaatsen van keukenaansluitingen. Dit kan men echter in een later stadium ook zelf uitvoeren om kosten te besparen. Dat zit hem niet alleen in de werkuren, maar ook in de kosten voor de gebruikte materialen die vaak hoger zijn wanneer een aannemer ze levert dan wanneer men ze zelf aanschaft.

Aansluiting zoeken met andere bouwers

Wordt er naast het perceel waar de vrijstaande woning moet komen te staan ook een woning gebouwd? Dan kan het mogelijk zijn om aansluiting te zoeken met de bouwplannen van de buren. Zo kan men samen naar één aannemer gaan om zo te profiteren van lagere kosten als gevolg van het combineren van de bouwprojecten. Ook de aanleg van beide tuinen zou bij één hovenier ondergebracht kunnen worden om kosten te besparen. Ook de aankoop van materialen in bulk kan goedkoper uitvallen.

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat grond duur is en dat bouwen momenteel ook duur is. Maar met behulp van bovenstaande opties kan er met een kleiner budget wellicht méér mogelijk zijn dan in eerste instantie gedacht.

Dit artikel is partnercontent van Blauhuis.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.