#Bouwsector

Groei bouwmaterialenhandel zwakt af

De bouwmaterialengroothandel blijft in 2022 groeien, maar minder hard dan in 2021. Dat is de verwachting van Koninklijke Hibin, netwerk voor de bouwtoelevering, op basis van onderzoek onder de eigen leden.

Winstmarge groeit

Hibin verwacht voor 2022 een groei van 7,5% In 2021 was de groei nog 13,9%. In 2021 steeg ook de winstmarge flink met 2,2%, maar in 2022 zal dat naar verwachting stijgen met slechts 0,6%. In het najaar van 2021 werd nog uitgegaan van een winstmargegroei van 4,4%.

Inkoopprijzen stijgen

Uit het onderzoek blijkt verder dat de ondervraagden een gemiddelde stijging van inkoopprijzen verwachten van 10%. De meeste respondenten berekenen deze stijging deels of helemaal door aan hun afnemers. Veel bedrijven korten bovendien de geldigheid van hun offertes in en vergroten hun eigen voorraden.

Vooral woningbouw

Net als in eerdere metingen blijkt uit de nieuwste meting dat driekwart van de omzet uit de woningbouw komt. Het omzetaandeel van particulieren daalde naar 16%, passend in een gestage daling in de laatste vijf metingen. Binnen het omzetaandeel van bedrijven is een verschuiving zichtbaar naar de aannemers. In de vorige drie metingen was de verhouding tussen aannemers en zzp’ers vrij constant op 60-40. De conjunctuurmeting voorjaar 2022 laat een aannemersaandeel van 69% zien tegenover 31% zzp’ers.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.