#Bouwsector

Groen licht voor hout met STIP

STIP, een regeling die van zijn certificaathouders verlangt dat ze alleen nog verantwoord geproduceerd hout toepassen, voldoet volgens de TPAC-commissie officieel aan de eisen van het duurzame Rijksinkoopbeleid.

De TPAC-commissie komt tot dit besluit na een lange toetsing en heeft zijn positieve advies doorgespeeld naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De ongeveer tachtig bij STIP aangesloten houtbedrijven willen met hun inkoop van uitsluitend verantwoord geproduceerd hout een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Deze keuze is niet eenvoudig, want het maakt naast een gewijzigd inkoopbeleid in veel gevallen ook een productaanpassing noodzakelijk.

Papierwinkel

STIP is in 2017 in het leven geroepen om te bereiken dat uiteindelijk alle hout op de markt voor 100% afkomstig zal zijn uit duurzaam beheerd bos. Een STIP-gecertificeerd houtbedrijf koopt aantoonbaar uitsluitend hout in dat uit verantwoord beheerde bossen komt. En voor de verkoop geldt dan dus hetzelfde. De opdrachtgever/afnemer hoeft geen papierwinkel meer bij te houden.

Oscar van Doorn, directeur SHR (Stichting Hout Research) in Wageningen destijds in een interview in Aannemer: “De regeling sluit precies aan bij de wensen van de industrie in de Green Deal en het nieuwe Houtconvenant: de administratieve en logistieke barrières die het gebruik van duurzaam hout belemmeren worden weggenomen. Evenals onduidelijkheid over het mengen van houtsoorten met verschillende certificaten.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.