#Bouwsector

Grootste West-Europese buitenbeurs grondverzetmachines breekt records

Op een volgepakt grondoppervlakte van maar liefst 118.000 m² tonen fabrikanten en importeurs van 8 tot en met 10 juni hun grondverzetmachines en accessoires tijdens de jaarlijkse Technische Kontakt Dagen in Almere. Daarmee is deze vakbeurs groter dan ooit tevoren en biedt het meer plaats aan exposanten en bezoekers. “We zijn gegroeid van 70.000 naar 118.000 m² beursoppervlak”, vertelt beursmanager Frits Kuijper van de TKD die circa 15.000 bezoekers verwacht.

De laatste editie van deze grootste buitenbeurs in West-Europa van grondverzet- en recyclingmachines vond plaats voor de uitbraak van corona in 2018. In de tussenliggende periode heeft het machinepark zich enorm ontwikkeld. De meest in het oog springende transitie is die van fossiele brandstof naar hybride en full-electric aandrijvingen.

“In 2018 waren de hybride en elektrische machines nog niet leverbaar, maar intussen komen er steeds meer modellen op de markt”, weet Kuijper. “Desondanks zullen we op de TKD ook nog veel machines zien die aangedreven worden door schone dieselmotoren met HVO. Het is niet alleen maar elektrisch dat de klok slaat. Het is niet zo dat van de een op andere dag alle grondverzetmachines geëlektrificeerd zijn.”

De kleinste stand beslaat 16 m² voor bijvoorbeeld een minigraver, terwijl de grootste kavels 2400 m² meten. Zowel de grote als de kleine machinemerken zijn vertegenwoordigd. Volgens Kuijper zijn er ook diverse nieuwe deelnemers die een plek hebben weten te bemachtigen. Het beursoppervlak is compleet ‘uitverkocht’.

TKD-Almere-grondverzetmachines
Zowel grote als kleine merken zijn aanwezig op de TKD.

Nieuwe locatie met laadinfrastructuur

Nieuw is de locatie op de voormalige parkeerplaats van de Floriade. De inrichting zal anders zijn dan de regelmatige TKD-bezoeker en exposant gewend was. Innovatief zijn onder meer de powerplants aan de randen van het terrein die de elektrische en hybride machines van voldoende stroom voorzien. Dat bespaart volgens de beursorganisatie 40% brandstof ten opzichte van conventionele generatoren. De powerplants draaien op Stage V-motoren met HVO.

De nadruk op de beurs ligt op netwerken en het demonstreren van de machines en accessoires. Kennissessies zijn er niet. “Wellicht dat daar in de toekomst meer ruimte voor is, maar voor nu ligt de focus echt op de demonstratie van de machine”, zegt Kuijper. Wat dat betreft is er een demonstratiebaan met hobbels ingericht waarop de geïnteresseerden samen met de exposanten een rondje op een vrachtwagen of dumper kunnen rijden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.