#Bouwsector

Grotere rol voor aannemer in bouwproces

Door nieuwe samenwerkingsvormen in de bouw zijn de rollen van de partijen die betrokken zijn bij het ontwerp- en bouwproces aan verandering onderhevig. Aannemers hebben meer invloed, blijkt uit onderzoek.

Volgens voorschrijvers is in de afgelopen vijf jaar met name de rol van de hoofdaannemer en de opdrachtgevers in het ontwerp- en bouwproces groter geworden en zal deze ook in de komende vijf jaar toenemen. De rol van de architecten is volgens de voorschrijvers kleiner geworden en dit zal ook in de komende jaren het geval zijn. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in het vierde kwartaal van 2012 is uitgevoerd onder 83 adviseurs en voorschrijvers.

Toenemende rol

De traditionele verhoudingen in het bouwproces staan al geruime tijd onder druk. De bouw is op zoek naar de meerwaarde die ontstaat uit nauwere samenwerking tussen partijen. Samenwerking waarbij de partijen worden uitgedaagd om op efficiëntere wijze te komen tot betere oplossingen. Van een verticaal proces, waarbij informatie over de schutting wordt gegooid, naar meer horizontale processen waarbij veel kennis al vroegtijdig aanwezig is. Deze nieuwe samenwerkingsvormen zorgen ervoor dat rollen in het ontwerp- en bouwproces aan verandering onderhevig zijn. Volgens de  voorschrijvers is vooral de rol van de aannemer en opdrachtgever in het ontwerp- en bouwproces groter geworden (respectievelijk 47 procent en 43 procent (zeer) toegenomen). Daarnaast verwachten zij dat de rol van deze twee partijen ook in de komende vijf jaar groter zal worden. De rol van architecten in het ontwerp- en bouwproces is daarentegen volgens de voorschrijvers kleiner geworden en dit zal ook de komende jaren doorzetten.

Invloed incidentele opdrachtgever

De opdrachtgever is in de afgelopen jaren belangrijker geworden in het ontwerp- en bouwproces. De voorschrijvers hebben voornamelijk de invloed van particuliere opdrachtgevers zien toenemen (36 procent). Voor de komende 5 jaar liggen de verwachtingen nog hoger. Bijna de helft (47 procent) van de voorschrijvers verwacht dat de invloed van de particuliere opdrachtgevers het meest zal toenemen (47 procent). Het bedrijfsleven wordt hierna het meest genoemd (38 procent). Het toenemende belang van deze incidentele opdrachtgevers vraagt om klantgericht bouwen. Het is dan ook belangrijk voor de bouwkolom om zich goed te verdiepen in deze doelgroepen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.