#Bouwsector

Handen ineen voor veilige bouwsector

De campagne-website Bewust Veilig, Iedere Dag.

Een veilige bouwsector. Met die eenduidige ambitie slaan Bouwend Nederland, Rijksvastgoedbedrijf en de ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) de handen ineen. De drie partijen willen met concrete acties een cultuurverandering op gang brengen om de sector veiliger te maken en daarmee aantrekkelijker om in te werken, meldt Bouwend Nederland. De branchevereniging zet veiligheid extra op de kaart met de campagne ‘Bewust Veilig, Iedere Dag’, Rijksvastgoedbedrijf doet dit met de ‘Veiligheidsladder’ en GCVidB met de ‘Generieke Poortinstructie’.

Met de meerjarige campagne ‘Bewust Veilig, Iedere Dag’ wil Bouwend Nederland veiligheid nog beter op de kaart zetten in de bouw- en infrasector. “Wat we willen bereiken? Minder ongelukken, minder letsel en minder verdriet,” licht Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen toe. De campagne biedt werkgevers handige tools om veiligheid iedere dag een plek te geven in de bedrijfsvoering, zoals posters voor op de bouwplaats en informatie over het creëren van een veiligheidscultuur. Ook wordt er gestreefd naar verbinding met andere initiatieven en initiatiefnemers. Zo krijgt ‘Bouwspraak’ ook een plek in de campagne. Hiermee spreekt iedereen op de bouwplaats dezelfde ‘veiligheidstaal’ waardoor de communicatie verbetert en ongelukken kunnen worden voorkomen.

Generieke Poortinstructie

De Generieke Poortinstructie van GCVidB (hierin zijn onder meer de grote aannemers vertegenwoordigd) is bedoeld voor het creëren van één toegangssysteem voor alle bouwplaatsen. Dura Vermeer-bestuurder Theo Winter namens GCVidB: “Wij vinden dat het basisniveau van veiligheid omhoog moet en dat wordt door deze poortinstructie gewaarborgd. Daarnaast willen wij eenduidigheid bereiken in vorm en voorschriften op alle projecten, zodat iedereen dezelfde veiligheidstaal spreekt en elkaar begrijpt.” Met de poortinstructie speelt de GCVidB in op de situatie waarbij op de meeste bouwplaatsen dezelfde algemene veiligheidseisen gelden. “Een aparte veiligheidsinstructie voor elke bouwplaats afzonderlijk kost dus onnodig veel tijd”, verduidelijkt Winter. De poortinstructie is al beschikbaar, met ook een introductiefilm en een instructie met oefen- en toetsvragen. Wie de instructie met succes heeft gevolgd, krijgt direct het veiligheidscertificaat. Dit geeft een jaar lang toegang tot alle bouwplaatsen waar de Generieke Poortinstructie wordt gevraagd. Op projecten met specifieke risico’s worden aanvullende instructies gegeven. De poortinstructie zal generiek ingevoerd zijn op 1 april 2019 bij de deelnemers aan de Governance Code.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Veiligheidsladder

De Veiligheidsladder is ontwikkeld om de veiligheidscultuur van een bedrijf in beeld te brengen. “Het betreft een ladder met verschillende stadia van veiligheid waarmee de mate van veiligheidsbewustzijn en het bewust veilig handelen van een aannemer kan worden gemeten”, legt directeur-generaal Annet Bertram van Rijksvastgoedbedrijf uit. De gehanteerde stadia veranderen in de tijd mee met nieuwe technieken en inzichten. Zowel de grote opdrachtgevers als aannemers gaan deze Veiligheidsladder toepassen bij aanbestedingen, zodat bouwbedrijven vanaf het moment dat ze aan de slag gaan moeten aantonen op welk veiligheidsniveau ze opereren.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.