#Bouwsector

Helft bouwbedrijven werkt door

Steeds meer bouwbedrijven zijn bereikbaar in de bouwvak en werken door. Volgens USP Marketing Consultancy geldt dat voor de helft van de bouwbedrijven. Twee jaar geleden ging het nog maar om een kwart van de bedrijven in de sector.

Op 20 juli is de bouwvak van start gegaan in Noord-Nederland, gevolgd door Midden-Nederland op 27 juli. Bouwbedrijven in Zuid-Nederland sluiten tenslotte hun deuren voor drie weken vanaf 3 augustus 2015. Vergeleken met 2013 werken sluiten echter steeds minder bedrijven volledig tijdens de bouwvak. Bijna de helft van de bedrijven (48%) is tegenwoordig bereikbaar in de bouwvak en werkt door, in 2013 was dit nog maar een kwart.

‘Flexibiliteit vereist’

Ondanks dat de officiële bouwvak midden jaren ’80 is afgeschaft hield het merendeel van de bedrijven in de bouwsector de bouwvak tot twee jaar geleden (grotendeels) in ere. Waar in 2013 de helft van bedrijven in de bouwsector zich hield aan de bouwvakperiode, is dat nu nog maar 28%. Daarnaast geeft bijna een kwart aan dat zij hun deuren sluiten, maar dat er altijd een aantal collega’s aan het werk zijn. Steeds vaker werken bedrijven dus door tijdens de vakantieperiode. De belangrijkste reden om door te werken is omdat het werk dit vereist en omdat de bouwvak volgens hen een achterhaald principe is terwijl tegenwoordig juist meer flexibiliteit vereist is.

Niet afschaffen

Ondanks dat steeds minder bedrijven de bouwvak in stand houden, staan bedrijven niet negatief tegenover het concept. Ongeveer de helft vindt dat de bouwvak gehandhaafd moet worden, aangezien dit er voor zorgt dat projecten weer volledig opgestart kunnen worden zodra iedereen terug is, en dat er altijd een volledige bezetting is binnen het bedrijf zodat problemen met de planning voorkomen kunnen worden. Slechts een kwart van de bouwbedrijven vindt dat de bouwvak afgeschaft moet worden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.