Het wiel opnieuw uitvinden?
Het is duidelijk dat de bouw over enkele jaren flink te kampen krijgt met een tekort aan nieuw instromende vakmensen. In het Sectorplan Bouw en Infra wordt gesproken over een te kort van 6.500 jaarlijks vanaf 2015. Alarmerend.
Maar gelukkig is dat erkend en het plan voorziet in maatregelen die in overleg met de sector worden uitgevoerd. Concreet moeten er 2.500 leerwerkplekken voor jongeren tot 27 jaar worden geschapen middels een loonkostensubsidie voor werkgevers. Daarnaast moeten er nog meer maatregelen worden getroffen om de tekorten op te vangen en om de groeiende werkeloosheid te stoppen. Samen keurig beschreven op pagina 9 van het sectorplan. Hè, hè, eindelijk gebeurt er weer eens iets positiefs.
Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Betonvereniging werden lezingen gehouden met als titel ‘Vakmanschap is meesterschap’ en één van de presentaties ging over het ‘meester/gezel-principe’. Op de vraag of dat iets van vroeger was, werd geantwoord dat dat niet het geval moet zijn. Ook nu nog is de vorm van kennisoverdracht de kern van vakmanschap. Immers de kneepjes van een vak moet je toch van een oude-rot-in-het-vak leren.
Goed, het plan voorziet dus in de creatie van 2.500 werkplekken en de aanstelling van 2.500 oudere leermeesters. Hadden we dat eerder ook al niet in de bouw? Hadden we niet een prima systeem van opleiden via eerst de Ambachtsschool (kent u dat woord nog?) en later de LTS samen met het leerlingstelsel en waren er ook niet leerling bouwplaatsen (gelukkig zijn die er nog wel!) met gemotiveerde leermeesters?
Van belang is wel dat de jongeren die een vak willen leren en met name in de bouw, daadwerkelijk spijkers leren slaan, tegels leren zetten en stenen leren stapelen op een adequate opleiding, waar misschien iets meer aandacht voor vakkennis is, dan voor allerlei algemene vakken. Toch terug naar de Ambachtsschool?
Ik vraag me serieus af, waarom er zoveel op vakopleidingsgebied de nek is omgedraaid in de afgelopen jaren. Doodzonde! Nou ja, kunnen we het wiel misschien opnieuw uitvinden, toch? Die miljoenen die dat kost moeten toch ergens aan besteed worden of zie ik het nu weer somber in? In ieder geval gaan we op naar een stroom nieuwe vakmensen die een prachtig vak kunnen leren, want de bouw blijft een boeiende bedrijfstak.
eindelijk wordt er gehoor gegeven aan de roependen.
het is dat de crisis het een paar jaar tegen gehouden heeft, maar zijn wij al niet te laat??
volgens mij moeten we weer naar de tijd van de LTS en vervolgopleidingen maar dan wel in een ander jasje.
meer de kant op van leren en werken maar ook vooral begeleiden.
ben jaren leermeester geweest en zag dat het steeds meer op de achtergrond kwam.
wil me hiervoor graag inzetten.
wil je gebruik maken van mijn inzet en visie laat het mij weten….